Te-ai vaccinat, trebuie să ai pașaport. Documentul care atestă vaccinarea anti-COVID provoacă în continuare dezbateri aprinse pe glob. În timp ce în unele state se contestă măsura, în altele se gândesc chiar legi. În Israel, se poate ajunge chiar la închisoare.  Falsificarea certificatului de vaccinare în Israel  înseamnă pedeapsa cu închisoarea. Avertismentul a fost lansat joi ministrul israelian al sănătăţii, citat de DPA.

„Vreau să spun că oricine crede că acesta este un joc pentru copii şi tipăreşte un certificat de vaccinare la domiciliu va fi în cele din urmă prins şi distracţia se va termina în închisoare”, a declarat Yuli Edelstein pentru televiziunea Canal 11.

„Astăzi prezentăm un mesaj uriaş pentru cei inoculaţi”, a spus ministrul. El a dat detalii într-o conferinţă de presă la Ierusalim.

„Aşa va fi prima etapă a întoarcerii voastre la viaţa – aproape – normală”, a adăugat el.

Faci sport dacă ai pașaport

În Israel va fi nevoie de pașaport și dacă vrei să faci sport.

„Inoculaţi şi recuperaţi, (israelienii) pot, încă de duminică, să meargă la săli de sport, teatre, la hoteluri, spectacole şi de asemenea la sinagogi, cei care se vor înregistra că folosesc +paşaportul verde+”, a explicat el.

Edelstein, membru al partidului Likud al prim-ministrului Benjamin Netanyahu, a adăugat că anumite locuri de muncă ar cere angajaţilor lor fie să se vaccineze. Dacă nu, să efectueze un test de coronavirus la fiecare 48 de ore.

„Este de datoria noastră să protejăm sănătatea publicului în întregime”, a spus el.

„Cabinetul coronavirus” al lui Netanyahu a aprobat luni seară un plan pentru a ridica treptat restricţiile după un al treilea lockdown la nivel naţional.

Mai multe clase şcolare se vor deschide începând de duminică. Această măsură e luată în conformitate cu un sistem de semafor ce etichetează oraşele verde, galben, portocaliu şi roşu în funcţie de rata lor de infecţii cu coronavirus.

Centrele comerciale, pieţele, magazinele stradale, muzeele, bibliotecile şi sinagogile se vor deschide de asemenea duminică.

Israelul a înregistrat 5.486 de decese legate de COVID-19.