În ce țări pot merge românii care s-au vaccinat?

Chiar dacă ne aflăm la începutul procesului de vaccinare, câteva țări au anunțat deja că permit, sau vor permite, accesul turiștilor care s-au vaccinat anti-COVID. Totuși, până și aceste țări optimiste mențin în continuare o interdicție pentru cetățenii Statelor Unite, chiar dacă sunt vaccinați.

În acest context, The Points Guy a realizat un ghid al destinațiilor care au început să-și deschidă ușile pentru turiștii care au primit vaccinul mult așteptat.

Barbados

Începând din data de 8 mai, călătorii complet vaccinați vor fi supuși unei carantine mai scurte, în cazul în care pot să ofere o dovadă a imunizării. Totuși, tot vor fi nevoiți să facă un test COVID înainte să ajungă și să stea în carantină până la primirea rezultatelor.

Belize

Belize este prima țară din Caraibe care primește cu brațele deschise turiștii complet vaccinați. Călătorii care doresc să meargă în Belize nu vor fi nevoiți să facă un test COVID înainte de plecare, cât timp au primit ambeleze doze dintr-un vaccin aprobat de autorități, cu două săptămâni înainte de a pleca.

Totodată, vizitatorii trebuie să descarce și să completeze informațiile necesare în aplicația de sănătate a Belize, cu 72 de ore înainte de a ajunge la destinație.

Croația

Începând din luna aprilie, cetățenii americani care s-au vaccinat nu mai sunt nevoiți să se testeze sau să stea în carantină. Toți călătorii trebuie să fie complet vaccinați iar imunizarea trebuie să fie realizată cu 14 zile înainte de plecare.

De menționat este că au acces și călătorii care nu sunt vaccinați, însă aceștia trebuie să îndeplinească câteva cerințe specifice.

De asemenea, călătorii se pot testa și când ajung în Croația, intrând în auto izolare până când primesc un rezultat negativ. În acest caz, costul de testare va fi suportat de către oameni. Aceștia vor fi nevoiți să arate și o dovadă a plății costului de acomodare.

Cipru

Începând din mai, călătorii britanici care pot arăta o dovadă a imunizării vor putea intra în Cipru fără să prezinte un test negativ de COVID sau să intre în carantină. Conform noilor protocoale stabilite de autoritățile din Cipru, cei care pot dovedi că s-au vaccinat pot intra în țara respectivă și „nu vor fi nevoiți să treacă prin testări pentru a vizita Cipru. Mai mult, aceștia nu vor fi plasați în carantină.”

Totuși, nu toate țările sunt vizate. Rămâne la atitudinea autorităților căror naționalități le este permisă intrarea, în funcție de riscul de contaminare.

Estonia

Estonia a început să permită accesul turiștilor vaccinați din data de 1 februarie. La sosire, călătorii trebuie să prezinte un certificat de vaccinare care arată că imunizarea a fost realizată, ce vaccin a fost folosit, cine l-a fabricat și numărul lotului. Documentul trebuie să fie scris în limba estonă, engleză sau rusă.

Franța

Președintele francez Emmanuel Macron a declarat pentru CBS News că Franța va permite accesul călătorilor vaccinați începând cu luna mai.

Georgia

Începând cu 1 februarie, oricine poate merge în Georgia cu avionul, cât timp dovedesc că au fost imunizați complet.

Islanda

Începând din data de 18 martie, cetățenii Statelor Unite sunt primiți în Islanda cu brațele deschise. Mai mult, oricine aparține unei țări din Spațiul Economic European sau Elveţia și poate dovedi că s-a vaccinat anti-COVID, nu va mai fi nevoit să se testeze sau să intre în carantină.

Liban

Începând din 11 ianuarie, vor fi scutiți de carantină cei care sosesc în Liban și pot dovedi că s-au imunizat. Totuși, drept precauție, vizitatorii vor fi nevoiți să facă un test PCR, în valoare de 50$.

Lituania

Lituania a redus restricțiile anti-COVID pentru călătorii care s-au imunizat complet. Relaxalarea respectiv se aplică celor care au o dovadă a vaccinării. Totuși, aceștia nu vor fi scutiți de la testare atunci când ajung în Lituania. De asemenea, este necesară și completarea acestui document.

Malta

Malta planifică să redeschidă posibilatea călătoriilor pentru turiștii din Marea Britanie, începând din iunie. La sosire, aceștia vor fi nevoiți să prezinte o dovadă a vaccinării. Potrivit sursei menționate, această țară ar putea să permită și accesul călătorilor americani în viitorul  apropriat.

De menționat este că Malta planifică să ridice majoritatea restricțiilor anti-COVID începând din iunie. În momentul de față, țara respectivă caută diferite modalități pentru o relansare a turismului. Totodată, Malta planifică să ofere turiștilor 238$ în momentul în care se cazează într-un hotel prin intermediul internetului.

Polonia

Polonia a introdus o perioadă de 10 zile în care vizitatorii trebuie să stea în auto-izolare. Totuși, cei care au un certificat de imunizare vor fi scutiți de această măsură.

România

Pe lista realizată de sursa menționată se află și țara noastră! Autoritățile române au decis în ianuarie să permite accesul vizitatorilor care au o dovadă de vaccinare, fără să fie nevoiți să intre în carantină. Totuși, a doua douză trebuie să fie administrată cu 10 zile înainte de sosire.

De asemenea, accesul americanilor nu este încă permis. Excepție sunt anumite cazuri speciale, printre care nu se află și turismul.

Seychelles

Cei care doresc să meargă în Seychelles pot face acest lucru, fără carantină, în cazul în care s-au vaccinat. Totuși, imunizarea trebuie să fie realizată cu două săptămâni înainte de sosire. Pe lângă această măsuri, vizitatorii vor fi nevoiți să realizeze și un test PCR, într-un interval de 72 de ore înainte de călătorie.

Slovenia

Călătorii care vor să meargă în Slovenia vor fi scutiți de carantină, în cazul în care sunt vaccinați. Totuși, fiecare vaccin vine cu un set diferit de reguli. De exemplu, pentru a fi scutit de carantină trebuie să îndeplinești una din următoarele condiții:

  • o a doua doză de Pfizer/BioNTech administrată cu cel puțin 7 zile înainte de sosire.
  • o a doua doză de Moderna administrată cu cel puțin 14 zile înainte de sosire.
  • o a doua doză de Oxford/AstraZeneca administrată cu cel puțin 21 de zile înainte de sosire.

Tailanda

Conform sursei menționate, Tailanda, una dintre cele mai populare destinații de călătorie, planifică să permită accesul călătorilor străini care sunt imunizați. Acest lucru implică o dovadă a imunizării, care va scuti un vizitator de carantina ce durează 16 zile.

Statele Unite

Sursa menționată arată și că Hawaii planifică planifică să permită accesul călătorilor vaccinați, fără să impună o măsură de carantinare. Cetățenii vaccinați vor primi un cod electronic care le va permită să călătorească pe insule.

Potrivit știrilor din Hawaii, primii vizați sunt muncitorii esențiali, urmați de cetățenii americani. Acest lucru ar putea fi posibil la începutul lunii mai. Eventual, va fi permis și accesul călătorilor din toată lumea care doresc o vacanță în insulele Hawaii.

Sursă foto: Dreamstime