În acea perioadă, Stephane Richard era şeful echipei lui Lagarde, pe atunci ministru al Economiei. Richard încă nu a răspuns la citaţie, au declarat pentru Reuters surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul.

Fostului ministru al Economiei i se reproşează că a recurs la un arbitraj privat, în loc să meargă în justiţie, pentru un litigiu între omul de afaceri Bernard Tapie şi Credit Lyonnais. Litigiul viza o tranzacţie ce a avut loc în 1993, când Tapie a vândut băncii franceze participaţia pe care o deţinea la producătorul german de îmbrăcăminte şi echipamente sportive Adidas. Mai târziu, banca a vândut pachetul cu un profit semnificativ, iar Tapie a început o acţiune în justiţie, susţinând că a fost fraudat. În urma judecării cazului într-o comisie de arbitraj, Tapie a obţinut de la stat despăgubiri de 404 milioane de euro, cu mult mai ridicate decât ar fi putut primi în justiţie.

Richard, care este şi el investigat în acest caz, consideră că nu este posibil din punct de vedere legal să depună mărturie într-un proces în care este investigat şi ar putea în ultimă instanţă să se confrunte cu un proces penal, susţin sursele.

Tribunalul francez permite absenţa unui martor dacă sunt aduse argumente valide.

Procesul va avea loc în perioada 12-20 decembrie, a anunţat recent Curtea de Justiţie a Republicii Franceze (CJR) – singura instanţă abilitată să ancheteze membri ai Guvernului francez pentru fapte comise în timpul mandatului lor.

Christine Lagarde, care se află la al doilea mandat în fruntea Fondului Monetar Internaţional, riscă un an de închisoare şi o amendă de 15.000 de euro.

Cea mai mare companie franceză de telecomunicaţii, Orange SA, are o prezenţă importantă pe piaţa din România. Agerpres