Doar șinele IKEA 365+ SÄNDA vândute în perioada septembrie 2011 – martie 2012 sunt afectate de această retragere de produse. Este vorba despre aproximativ 97.000 de bucăţi, produse în China şi vândute în toate magazinele IKEA din lume exceptând China, Japonia şi Taiwan.
Magazinul IKEA din România a vândut 387 de şine afectate de această rechemare în perioada septembrie 2011 şi martie 2012, la preţul de 39 lei pentru șina de 70 cm, și 49 lei pentru șina de 114 cm, fără a primi nicio sesizare.

De unde apar problemele

Compania IKEA a primit o sesizare de la un client din Suedia cu privire la un defect al acestor şine. Compania a decis ca produsul să fie retras imediat de la vânzare din toate magazinele IKEA din lume. Designerii IKEA au demarat o investigaţie. Testele au arătat un defect de fabricație al conectorilor la sistemul de împământare pentru produsul cu numărul de identificare al furnizorului 21338, fabricat în perioada 1134 – 1208 (12- anul; 08- săptămâna). Doar loturile din această perioadă prezintă acest defect și vor fi retrase de pe piață. Nu a fost raportat nici un incident.
Eticheta pe care se poate vedea numărul de identificare al furnizorului și data fabricației produsului este vizibilă pe partea laterală a şinei, fără a fi necesară demontarea. Totuși, dacă se doreşte demontarea produsului, este obligatorie eliminarea anterioară a sursei electrice, ca pentru orice altă instalație ce funcționează pe bază de electricitate.
Toate produsele IKEA sunt testate în conformitate cu standardele europene de calitate. Procedurile de testare a produselor IKEA se bazează pe situaţiile reale de folosire a lor în viaţa de zi cu zi şi tocmai pentru că acestea sunt într-o continuă schimbare, e nevoie de îmbunătăţirea continuă atât a produselor şi a tehnicilor de fabricaţie, cât şi a procedurilor de testare, aşa încât fiecare produs să corespundă aşteptărilor clienţilor, fără nicio excepţie. Toate lămpile sunt testate încă din fabrică, înainte de a ajunge în depozite sau magazine.
După alte patru acțiuni de retragere a unor produse de pe piață în ultimele opt luni, compania IKEA este în continuare decisă să evite toate posibilităţile de producere a vreunui incident care să afecteze siguranţa utilizatorilor de acasă.