Ies la pensie pe capete! Aceşti români şi-au depus dosarele de urgență. Va fi haos în sistem atunci când cererile tuturor vor fi soluţionate.

Vor să iasă la pensie

Sistemul judiciar se confruntă cu o altă problemă importantă. Mai mulţi magistraţi şi-au depus dosarele pentru a ieşi la pensie. Totul se întâmplă după după declarațiile ministrului justiției, Stelian Ion, referitoare la modificarea vârstei de pensionare.

Totuşi, Stelian Ion a revenit ulterior și a spus că nu va crește vârsta de pensionare. Totuşi, efectele nu mai pot fi oprite. 47 de judecători şi 8 procurori au solicitat Consiliului Superior al Magistraturii eliberarea din funcție. Aşa arată ordinea de zi a Secției pentru Judecători a CSM din 21 ianuarie.

Stelian Ion anunțase într-o conferință de presă din 31 decembrie 2020 că va propune creșterea vârstei de pensionare a magistraților. ”Sunt îngrijorat de numărul mare de cereri de pensionare. Vom propune creșterea vârstei de pensionare, astfel ca un magistrat să nu mai poată ieși la pensie la 48 de ani”, a spus Stelian Ion la acel moment.

Val de cereri de pensionări

După declarațiile ministrului, s-au înregistrat de patru ori mai multe cereri de pensionare față de aceeași perioadă a anului trecut, conform g4media.ro.

Stelian Ion vrea acum doar să abroge prevederea din legile Justiției lui Dragnea. Acestea spun că magitrații ar putea să iasă la pensie după numai 20 de ani de vechime în profesie.

”În urma analizei pe care am făcut-o cu privire la subiectul vârstei de pensionare a magistraților, am ajuns la concluzia că nu este oportună creșterea vârstei de pensionare a acestora, însă voi propune abrogarea textului de lege adoptat în anul 2018 referitor la pensionarea anticipată, care ar urma să intre în vigoare începând cu data de 1 Ianuarie 2022.

Prioritatea pe termen mediu va fi aceea de a găsi soluții pentru încurajarea oamenilor să rămână de bunăvoie în sistem, să contribuie cu experiența lor la îmbunătățirea calității actului de justiție și să se simtă pe deplin apreciați pentru munca pe care o depun!”, este comunicatul emis pe 7 ianuarie 2021 de ministrul Justiției Stelian Ion.

În acest moment, în jur de 450 de magistraţi din cei 7.000 activi în instanţele şi parchetele din ţară îndeplinesc condiția de vechime de 25 de ani în profesie pentru a se pensiona, dacă vor, mai spune sursa citată.