Cumpărătorii sunt nevoiţi să aştepte cu lunile pentru a intra în posesia locuinţelor. Jocul speculatorilor imobiliari, planificarea defectuoasă a lucrărilor, problemele cu finanţarea şi procesul greoi de avizare a documentaţiilor determină amânarea cu câteva luni a termenelor de livrare a locuinţelor noi.

Numai la nivelul Capitalei, de exemplu, în primele şase luni ale acestui an au fost livrate doar 51 de locuinţe noi dintr-un total estimat de unii analişti la 1.000-1.300 de unităţi. Potrivit companiei de consultanţă imobiliară Colliers International, în perioada menţionată se aflau în faza de construcţie 5.700 de locuinţe noi.

Multe dintre proiectele programate pentru finalizare în cursul acestui an vor fi livrate cu întârziere beneficiarilor. Este cazul ansamblului de vile Robinia din Corbeanca; acesta va fi definitivat la jumătatea anului viitor, deşi termenul iniţial a fost stabilit pentru finele anului în curs. Reprezentanţii dezvoltatorului afirmă că această amânare este cauzată de lipsa finanţării pentru construcţia ultimelor cinci vile. Un amănunt interesant este faptul că au fost vândute doar 45% din casele din cadrul proiectului.

72-7186-03_central_mb.jpgUn alt complex rezidenţial aflat în întârziere este Mogoşoaia Pădure, a cărui finalizare era programată pentru luna iulie a anului curent. Cele 18 unităţi locative incluse în proiect vor fi disponibile abia la sfârşitul acestei luni sau la începutul lunii viitoare. „Planning-ul din România lasă încă de dorit. Sunt urmări ale raportărilor spectaculoase. La aceste motive se adaugă întârzierile cauzate de livrările de materiale, managementul defectuos, lipsa corelării între construcţie şi vânzare, plecarea personalului, negocierea defectuoasă a contractelor, fără a lua în calcul scumpirea manoperei. Mai există developeri care livrează întârziat şi ca urmare a vânzărilor slabe“, explică Sorin Lăcustă, directorul diviziei de proiecte rezidenţiale a companiei imobiliare Regatta.

Deja celebre pentru repetatele amânări sunt ansamblurile de blocuri Planorama şi Central Park din Bucureşti, ambele demarate în 2005 şi neterminate nici în prezent. În cazul ambelor proiecte, preţurile de vânzare au crescut între timp cu cel puţin 50%.

Când proiectele noi trenează, apartamentele vechi câştigă

Momentan, principalii cumpărători de pe piaţă sunt investitorii speculativi, care achiziţionează off plan zeci, chiar sute de unităţi locative, uneori şi blocuri întregi. De altfel, cam jumătate din tranzacţiile rezidenţiale sunt apanajul acestei categorii de clienţi. Surse din sector afirmă că aceştia fac presiuni asupra dezvoltatorilor pentru amânarea livrării pe piaţă. Cu cât mai târziu se finalizează proiectul, cu atât mai mult se profită de creşterile de preţ, care, în prezent, sunt estimate de analişti la circa 20% pe an. De câştigat au numai investitorii, căci developerii şi-au primit deja banii, iar întârzierile le pot chiar provoca pierderi.

Nu numai preţurile pe metrul pătrat cresc, ci şi cele pentru manoperă, materiale de construcţii sau utilităţi. Toate acestea conduc la creşteri de preţ, dar sunt suportate, în funcţie de contract, de dezvoltator sau de antreprenor.

„Da, bineînţeles că există presiuni, dar depinde şi de politica fiecăruia. Pentru unii, o întârziere mare poate aduce pierderi. Banii care stau pe loc se devalorizează (dacă în perioada respectivă nu au loc creşteri de preţ). Se adevereşte faptul că, în acest moment, fără un analist financiar capabil, developerii se descurcă foarte greu“, continuă Sorin Lăcustă.

72-7187-03_ceas.jpgO opinie asemănătoare are şi Florin Chiriţă, director general al Alf Company, dezvoltatorul proiectului rezidenţial Pipera CityLights. „Sunt două motive: managerii visează înainte să facă planuri pe zile şi lucrări. Şi-apoi, când trec la lucru, descoperă realitatea: nu sunt muncitori pentru toate proiectele. Avem copyrighteri, marketeri şi publicitari, n-avem zidari! Sunt multe oferte de locuinţe care sună bine. Prea bine ca să fie adevărat“, susţine acesta.

Întârzierile au însă şi alte motive. Printre acestea, dificultatea din ce în ce mai mare de a utiliza resursele logistice, cauzată de infrastructura precară de transport. Să mai luăm în calcul şi problemele legate de obţinerea avizelor şi a autorizaţiilor de construire sau cele privind realizarea cadastrului şi a intabulării pe fiecare imobil. Impactul acestor întârzieri este evident.

Primii care pierd sunt cumpărătorii locuinţelor, care nu pot intra în posesia lor, ba uneori mai trebuie să plătească în plus. În al doilea rând, se menţine anomalia de pe piaţă. În ciuda numeroaselor proiecte noi lansate în ultima vreme, apartamentele vechi rămân un pilon extrem de important, fără de care cererea nu ar putea fi acoperită măcar în parte. Problema e că şi preţurile acestora sunt dirijate să rămână la niveluri greu de acceptat. 

Cumparam iluzii?

În prima jumătate a anului în curs, au fost scoase la vânzare, în diferitele faze de construcţie ale proiectelor deja demarate, peste 2.600 de unităţi locative. Numărul unităţilor noi vândute în această perioadă l-a depăşit în premieră pe cel al apartamentelor vechi. Majoritatea locuinţelor scoase la vânzare în prima jumătate a acestui an sunt amplasate în zona de est şi sud-est a Capitalei. În prezent, în Bucureşti sunt în lucru 38 de proiecte rezidenţiale cu peste 6.600 de apartamente.

Locuinţe livrate  51
Locuinţe noi vândute  3.100
Locuinţe noi scoase la vânzare 2.673
Locuinţe vechi vândute  2.752

Proiecte lansate in 2007

Până în luna iulie, în Capitală au fost lansate 13 proiecte rezidenţiale, ce vor cuprinde aproape 9.000 de unităţi locative. Dintre acestea au fost scoase la vânzare peste 2.600.

Proiect-Developer-Număr unităţi

Atlantis Residence-Pelican Com-134
Carol Park-Hanner şi Bellerive-144
Lemon Garden-Triumf Construct-158
Gran Residencia-Vitra Real Estate-160
Natura Residence-Grupo Lar-186
Citadella-BRC Business Grup-210
Metropolis-Star Project Development-276
Monaco Towers-Marble House-304
10 Blocks-Comnord-430
New Town-Mivan-651
Felicity-GTC-1.300
NeoPeninsula-Neocity-2.300
Latin Apartments-Natural Person-2.680