Este doar începutul unei noi traiectorii de dezvoltare și producție de vehicule tactice cu o sarcină utilă mai mare, potrivit NationalInterest.

Conceput inițial ca o combinație hibridă între un vehicul de mare viteză, mobil, off-road și o platformă blindată, Joint Light Tactical Vehicle (foto) a evoluat într-un amestec complex. Acum este folosit aliați ai SUA ca Marea Britanie, Belgia, Muntenegru, Slovenia, Lituania, Brazilia și Macedonia de Nord.

JLTV reprezintă următoarea generație de tehnologie auto într-o serie de aspecte-cheie, cum ar fi capacitatea de a proiecta un vehicul ușor tactic, mobil, cu o capacitate de protecție substanțială de apărare împotriva dispozitivelor explozive improvizate, bombelor și altor amenințări. Dezvoltatorii Armatei au explicat echilibrul tehnic și conceptual al JITV, un vehicul extrem de versatil. Acesta este capabil să supraviețuiască noilor amenințări, în comparație cu vehiculele tactice anterioare.

Vehiculul este proiectat cu armură modulară, astfel că, dacă blindajul nu este necesar, blindajul suplimentar se poate desprinde și poate reduce greutatea vehiculului. Spre deosebire de modelele anterioare de vehicule tactice ușoare, precum Humvee, JLTV este proiectat cu un motor mult mai puternic, de la 250 la 360 cai putere.

JLTV este proiectat cu suficientă putere la bord pentru a sprijini viitoarea rețea a armatei și a profita de ultima generație de tehnologie a motorului diesel. Este echipat cu senzori de generație nouă și tehnologii de comunicații pentru a îmbunătăți cunoștințele soldaților despre o situație de luptă dinamică.

Vehiculul se bazează pe „arhitectura deschisă”, ceea ce înseamnă că sistemele de tehnologie informațională și electronica vor fi construite conform standardelor tehnice comerciale care asigură interoperabilitate maximă.

JLTV se aliniază la standardele tehnice specifice armatei, care vor permite unui singur computer sau sistem să ruleze o serie de aplicații și funcții interoperabile. Nu în ultimul rând, poate fi înarmat cu un lansator de grenade sau o mitralieră.