Acesta a mai declarat că medicii epidemiologi ar putea fi chemați din concediu. În plus, Horațiu Moldovan a mai spus că se va apela la voluntariat pentru doctori și personal.

”În ceea ce privește doctorii și personalul vom merge pe voluntariat, dar putem și prin detașare. Fluctuația numărului medicilor are loc și din cauza concediilor. Medicii epidemiologi ar putea să fie chemați din concediu.”, a spus secretarul de stat în Ministerul Sănătății.

Detașări pentru medicii care lipsesc

Horațiu Moldovan a mai spus la Digi 24 că vidul legislativ a condus la situația pe care o avem azi.

„Vom avea instrumentele necesare pentru a obține detașări de medici în locuri unde ei lipsesc.

În acest moment a scăzut numărul medicilor epidemiologi. Problema care se pune e de a avea instrumente legislative de a dispune de ei.

Vidul legislativ a condus la situația pe care o avem astăzi. Situația a fost foarte bine controlată în timpul situației de urgență. Nu este foarte gravă, dar o putem controla.”, a mai spus Moldovan.

Situația poate fi gestionată

Secretarul de stat în Ministerul Sănătății a declarat că situația poate fi gestionată. În plus, acesta a prezentat și numărul de paturi la ATI cât și numărul de paturi cu ventilatoare.

”Avem premisele că putem gestiona situația. Avem 1283 paturi ATI, 987 de paturi cu vetilatoare. Avem 297 de pacienți la ATI pentru pacienții cu COVID. Avem de trei ori mai multe patrui la nivelul țării.

Sunt zone mai aglomerate, ca Bucureștiul, dar și zone mai bune. Lucrurile sunt în dinamică, e posibil să crească numărul. În acest sens o să detașăm alte planuri în zona non-Covid. Noi avem și pacienți noncovid.”, a mai spus Moldovan.

Masca rămâne în continuare cea mai bună protecție anti-covid

În final, Horațiu Moldovan a declarat că masca protejează împotriva coronavirusului și că acest fapt a fost demonstrat. Mai mult decât atât, secretarul de stat în Ministerul Sănătății a mai spus că informațiile din spațiul public care nu susțin purtarea măștii au adus un minus.

”Masca protejează în mod cert. Faptul că în zona publică s-au exprimat dezaprobator reprezintă un minus. Este un fapt cert și demostrat”, a declarat Horațiu Moldovan la Digi24.