Pfizer are probleme mari. Potrivit ultimelor informații, hackeri nord-coreeni au încercat să pătrundă în sistemele informatice ale gigantului farmaceutic american Pfizer pentru a găsi date despre vaccin şi despre tratamentele împotriva coronavirusului.

Vestea a fost publicată de presa de la Seul, care citează serviciile secrete sud-coreene, potrivit AFP.

Mai exact, se pare că Serviciul Naţional de Informaţii (NIS) “ne-a adus la cunoştinţă” că Phenianul “a încercat să obţină tehnologii legate de vaccin şi tratamente împotriva COVID-19 prin intermediul unui atac cibernetic asupra Pfizer”, le-a spus jurnaliştilor deputatul Ha Tae-keung.

Totodată, potrivit agenţiei sud-coreene Yonhap, NIS a prezentat aceste informaţii în timpul unei şedinţe cu uşile închise a comisiei pentru servicii secrete din Adunarea Naţională de la Seul.

Coreea de Sud și Pfizer au semnat

La polul opus, în urmă cu câteva zile, Coreea de Sud şi-a asigurat livrări de vaccinuri pentru alte 23 de milioane de persoane după ce a încheiat contracte cu producătorii americani de medicamente Novavax şi Pfizer, a anunţat marţi premierul sud-coreean Chung Sye Kyun, informează dpa, citată de Agerpres.

Astfel, în condiţiile în care Novavax s-a angajat să livreze doze de vaccin pentru 20 de milioane de persoane, iar Pfizer pentru alte 3 milioane, Coreea de Sud şi-a asigurat până acum vaccinuri pentru 79 de milioane de persoane, potrivit agenţiei Yonhap.

De menționat este faptul că agenţia sud-coreeană pentru controlul şi prevenţia bolilor a anunţat anterior că în ţară campania de vaccinare ar putea începe pe 26 februarie dacă va fi aprobat un vaccin.

Totodată, în urmă cu o săptămână autorităţile sud-coreene în domeniul sănătăţii au aprobat vaccinul AstraZeneca, cu condiţia ca producătorul să transmită rezultatele fazei trei de testare, faza finală şi esenţială, care se mai derulează încă în SUA şi în alte ţări.

Seulul şi-a asigurat iniţial 1,5 milioane de doze de vaccin de la AstraZeneca, suficiente pentru a vaccina 750.000 de persoane. Guvernul a convenit apoi cu compania suedezo-britanică să suplimenteze livrările de doze de vaccin pentru 10 milioane de persoane în total.

Coreea de Sud şi-a mai asigurat doze de vaccin şi prin mecanismul COVAX al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS).