Hackerii au dat lovitura în SUA. Colonial Pipeline ar fi plătit hackerilor din gruparea DarkSide o recompensă de 5 milioane de dolari. Acest lucru s-a întâmplat după atacul cibernetic de săptămâna trecută, informează BBC. Colonial Pipeline este operatorul celei mai mari conducte de petrol din SUA. Acesta a fost efectiv pus la pământ după un atac de tip ransomware în weekend. Operațiunile sale au fost oprite timp de cinci zile, perturbând alimentarea cu carburanți în SUA.

CNN, New York Times, Bloomberg și Wall Street Journal au scris, citând surse, că a fost plătită o recompensă hackerilor care au derulat atacul. Vineri, gigantul tehnologic japonez Toshiba a anunțat că divizia sa europeană, cu sediul în Franța, a fost atacată cibernetic de aceeași grupare.

Colonial Pipeline a anunțat că își va relua operațiunile miercuri seară, dar a avertizat că ar putea dura câteva zile până când alimentarea va reveni la normal.

Atacul cibernetic a oprit alimentarea cu carburanți

În urma atacului de săptămâna trecută, alimentarea cu carburanți a avut de suferit pe întreg teritoriul SUA. Prețurile au crescut, iar mai multe state au declarat stare de urgență. Conducta de 8.900 de kilometri transportă zilnic 2,5 milioane de barili – 45% din necesarul de benzină, motorină și kerosen de pe Coasta de Est.

Prețurile carburanților au crescut miercuri, în timp ce șoferii s-au așezat la cozi pentru a-și umple rezervoarele, în a șasea zi de la atacul cibernetic. Prețul mediu pentru un galon de benzină (3,78 litri) a atins 3 dolari, cel mai ridicat nivel din octombrie 2014.

Inițial, compania Colonial Pipeline anunțase că nu intenționează să plătească recompensa cerută de hackeri. Tot atunci, s-a aflat că banda de hackeri numită DarkSide s-a inflitrat pe rețeaua Colonial, compania care deține conducta, și a preluat controlul asupra a circa 100 GB de date. Hackerii au blocat datele pe unele computere și servere, cerând o răscumpărare. Ei au amenințat că vor publica datele pe internet, dacă nu primesc banii ceruți.

Colonial a cooperat cu forțele de ordine, cu experți în securitate cibernetică și Departamentul Energiei pentru a restabili transportul combustibilului.

Sursă foto: Dreamstime