Guvernul Ungariei a anunţat, miercuri, pachetul de programe sociale destinat regiunii Transcarpatia din Ucraina, care a fost extins cu noi elemente şi care beneficiază de un buget de 2,56 de miliarde de forinţi.

Dintre maghiarii care trăiesc peste graniţele Ungariei, cei din Transcarpatia sunt cei mai vulnerabili, însă guvernul ungar face tot ceea ce îi stă în puteri pentru ca aceştia să poată prospera pe pământul lor natal, a subliniat secretarul de stat ungar responsabil pentru politică naţională, în cadrul unei conferinţe de presă care a avut loc miercuri, la Budapesta.

15.000 de persoane au beneficiat de completări la salariu

Astăzi, în Transcarpatia, nu există vreo pătură a societăţii pe care guvernul maghiar să nu o susţină în vreun fel: de sprijin financiar beneficiază, de exemplu, profesorii care predau în limba maghiară, profesorii de la şcolile de artă şi muzică, personalul medical, cei din mass-media, bibliotecarii, actorii şi artiştii care îşi desfăşoară activitatea în limba maghiară, a adăugat Árpád János Potápi.

În 2015, pachetul de programe sociale pentru maghiarii din Transcarpatia a început cu un buget de 791 de milioane de forinţi, iar anul acesta, suma disponibilă este de 2,56 de miliarde de forinţi.

Anul trecut, de acest sprijin (completări ale salariului) au beneficiat aproape 15.000 de persoane care desfăşoară activităţi importante din punctul de vedere al politicii naţionale, iar anul acesta este de aşteptat ca numărul acesta să crească, a spus oficialul ungar.

Árpád János Potápi a subliniat că au fost introduse două noi domenii în care pot fi depuse proiecte: de sprijin vor putea beneficia cei care lucrează în centrele de plasament, respectiv antrenorii care lucrează în cadrul unor asociaţii sportive sau şcoli de sport.

Programul acordă o atenţie specială

celor care lucrează în domeniul medical, dar sprijină, de exemplu, şi persoanele care slujesc în limba maghiară în diverse biserici, a spus secretarul de stat.

La o întrebarea adresată de Agenţia ungară de Presă MTI, Árpád János Potápi a precizat că pachetul de programe sociale pentru Transcarpatia va fi extins cu noi elemente în urma disponibilizării unor sume neutilizate anul trecut.

În cadrul conferinţei de presă, László Brenzovics, preşedintele Uniunii Culturale Maghiare din Transcarpatia (KMKSZ), a mulţumit Guvernului Ungariei pentru sprijinul acordat maghiarilor din Ucraina.

Sprijin financiar, dar și moral

Conflictul armat din estul Ucrainei şi criza economică au îngreunat în mod semnificativ viaţa populaţiei şi acesta a fost motivul pentru care KMKSZ a apelat, în 2015, la ajutorul guvernului ungar, a amintit László Brenzovics.

Fără acest pachet de programe sociale, supravieţuirea sistemului de instituţii maghiare din Transcarpatia ar fi fost foarte dificilă, a afirmat preşedintele KMKSZ.

În acelaşi timp, sprijinul primit este extrem de important nu numai din punct de vedere financiar, ci şi moral, întrucât astfel maghiarii din Ucraina simt că pot conta pe patria-mamă, a subliniat László Brenzovics.

Întrebat de presă, László Brenzovics a spus că salariul lunar al unui angajat din sistemul de sănătate din Transcarpatia reprezintă echivalentul a aproximativ 50.000 de forinţi, astfel încât sprijinul de 210.000 de forinţi, acordat o singură dată, pe care îl primesc din partea Ungariei, este un ajutor semnificativ.