Rezerva Federală va publica o lucrare, în această vară, care se va concentra pe posibila creare a unei monede digitale a băncii centrale (CDBC), a afirmat Powell. Potrivit șefului Fed, această mișcare ar fi „începutul a ceea ce va fi un proces atent și consultativ”,scrie Newsweek.

Americanii vor o monedă digitală

„Astăzi suntem în mijlocul unei revoluții tehnologice, care ne schimbă fundamental lumea, remodelând modul în care comunicăm, accesăm informații și cumpărăm bunuri și servicii”, a spus Powell într-un mesaj video.

„Ca bancă centrală a Statelor Unite, Rezerva Federală este însărcinată cu promovarea stabilității monetare și financiare și a siguranței și eficienței sistemului de plăți”, a subliniat Powell.

„În exercitarea acestor funcții de bază, am monitorizat cu atenție și ne-am adaptat la inovațiile tehnologice care transformă acum lumea plăților, finanțelor și băncilor”, a adăugat el.

Riscurile monedelor digitale

Rezerva Federală a explorat potențialele beneficii și riscuri ale CDBC dintr-o varietate de unghiuri, inclusiv prin cercetare și experimentare tehnologică. ”Vrem să vedem dacă și cum CDBC poate îmbunătăți un sistem de plăți intern din SUA deja sigur, eficient, dinamic și eficient”, explică șeful Fed.

Indiferent dacă SUA va crea sau nu o monedă digitală proprie, Powell se așteaptă ca Rezerva Federală să aibă „un rol de lider în dezvoltarea standardelor internaționale pentru CDBC”.

Anunțul lui Powell vine după ce China a început să testeze propria monedă digitală emisă de guvern, sperînd că va ieși pe piață la Jocurile Olimpice de Iarnă din 2022, de la Beijing.