Guvernul  va adopta în ședința de astăzi o hotărâre  privind ”stabilirea cuantumului plăţilor directe unice pe suprafaţă, a plăţilor separate pentru zahăr şi a plăţilor specifice pentru orez, care se acordă în agricultură, în sectorul vegetal”. Potrivit proiectului de act normativ, cuantumul subvenției pe suprafață, care se va acorda din fonduri europene, va fi de 119,66 de euro/ha, la care se adaugă contribuția de la bugetul de stat, în sumă de 50,34 euro. Rezultă că subvenția va fi de 170 de euro/ha. Conform actului normativ, subvenția va fi acordată în lei, la cursul de schimb de 4,5383 lei pentru un euro, stabilit de către Banca Centrală Europeană în data de 28 septembrie 2012 şi publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, seria C, nr.294/1 din 29 septembrie 2012. Așadar, subvenția va fi de 771,51 lei/ha.

Înainte de întocmirea proiectului de act normativ, mai exact, în cursul săptămânii trecute, ministrul agriculturii, Daniel Constantin, a avut mai multe întâlniri de lucru cu reprezentanţii Federaţiei AGROSTAR, ai Ligii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR), ai Federaţiei Crescătorilor de Bovine din România (FCBR), precum şi cu cei ai Federaţiei Crescătorilor de Ovine – Romovis. La finalul ultimei întâlniri, Constantin a anunțat că, pentru anul agricol 2012-2013, cuantumul sprijinului pe suprafață va fi de 170 de euro pe hectar(față de 132 de euro/ha, cât a fost în acest an- n.red), din care, 119 euro vor veni de la Comisia Europeană, restul de la bugetul de stat. Cu această sumă, reprezentanții agricultorilor s-au declarat mulțumiți. Insă, în privința subvenției ce urmează a fi acordată pentru pentru bovine, nu s-a putut ajunge la un accord. Astfel, în timp ce MADR a propus 450 de lei pe cap de bovină(față de 400 lei, în 2012-n.red), reprezentanții asociațiilor și federațiilor de producători solicită minimum 550 de lei.

În legătură cu nemulțumirile agricultorilor, Daniel Constantin a declarat: ”Sigur că aşteptările sunt foarte mari. Eu cred că prin ceea ce am obţinut la rectificarea bugetară, prin promisiunea de a se aloca acea sută de milioane de euro, suntem astăzi în măsură să ne îndeplinim o promisiune importantă pe care am făcut-o pentru fermieri, şi anume aceea că, în 2012, pentru prima oară de când suntem stat membru al Uniunii Europene, putem să acordăm valoarea maximă admisă de către Comunitatea Europeană si statul român prin tratatul de aderare.Astfel, dacă anul trecut, sprijinul pe suprafaţă a fost în valoare de 132 euro la hectar, contribuţia naţională fiind doar de 12 euro la hectar, anul acesta, acest sprijin de la bugetul de stat creşte de circa patru ori”.

O parte din bani, în avans, începând din 16 octombrie

Pe de altă parte, agricultorii vor putea primi în avans o parte din banii necesari pentru lucrările campaniei de toamnă. ”Potrivit Regulamentului European, sprijinul pe suprafaţă se acordă începând cu 1 decembrie a fiecărui an. Dar, printr-o solicitare pe care am făcut-o Comisiei Europene, avem posibilitatea ca, din 16 octombrie, să acordăm în avans 50% din banii europeni. Apoi, începând cu 1 decembrie, vom plăti toate sumele. Sprijinul de minimis va începe să fie plătit, deja se primesc cereri, de la 1 noiembrie acest an. În privința a ceea ce înseamnă sprijinul pentru cap de animal la bovine şi la ovine, acest sprijin se va acorda aşa cum s-a acordat mereu, în anul 2013, deci în anul următor. Insă fermierii de săptămâna viitoare au la dispoziţie o adeverinţă pe baza căreia pot să-şi primească 90% din sprijin chiar săptămâna viitoare”- a precizat ministrul agriculturii, Daniel Constantin.

În fine, potrivit proiectului de act normativ, pentru sfecla de zahăr, subvenția de la UE va fi de 284,46 euro/ha, iar pentru culturile de orez din zonele defavorizate, altele decât zona montană, de 300 de euro/ha. Rămâne de văzut ce sume vor fi alocate de la bugetul de stat, pentru întregirea acestui sprijin pe suprafață.