Marcel Ciolacu, președintele interimar al PSD, a declarat oficial că PSD va depune moțiune de cenzură, după ce Guvernul își va angaja răspunderea pe legea privind revenirea la alegerea primarilor în două tururi de scrutin.

Acesta a precizat că mai are nevoie de 6-7 voturi pentru a dărâma Guvernul. Însă, potrivit calculelor PNL, care arată că PSD ar mai avea nevoie de doar 2 voturi, Ciolacu a explicat că ”vedem la momentul începerii sesiunii parlamentare”.

De asemenea, PSD-ul a ajuns la o înțelegere cu UDMR în ceea ce privește moțiunea de cenzură. Ciolacu a precizat că această întelegere este pe o temă punctuală, nu una definitivă.

Marcel Ciolacu a mai spus și că momentan nu a discutat cu cei de la Pro România.

Cum funcționează moțiunea de cenzură?

Conform Constituţiei, Guvernul este demis dacă o moţiune de cenzură, depusă în termen de 3 zile de la prezentarea programului, a declaraţiei de politică generală sau a proiectului de lege pentru care şi-a asumat răspunderea în Parlament, a fost votată.

Moţiunea de cenzură poate fi iniţiată de cel puţin o pătrime din numărul total al deputaţilor şi senatorilor şi se comunică Guvernului la data depunerii. Moţiunea de cenzură se dezbate după 3 zile de la data când a fost prezentată în şedinţa comună a celor două Camere.

Dacă moţiunea de cenzură a fost respinsă, deputaţii şi senatorii care au semnat-o nu mai pot iniţia, în aceeaşi sesiune, o nouă moţiune de cenzură, cu excepţia cazului în care Guvernul îşi angajează răspunderea.