Preşedintele Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde, a cerut miniştrilor de Finanţe din zona euro, în timpul videoconferinţei de marţi seara, să ia în considerare cu seriozitate emiterea unică de „coronabonds”, pentru a sprijini eforturile de limitare a impactului economic al pandemiei de coronavirus (COVID-19), au declarat pentru Reuters surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul.

Şi preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, s-a declarat în favoarea aşa numitor „coronabonds”, obligaţiuni emise în comun de guvernele din zona euro, pentru a ajuta la combaterea crizei provocate de pandemie.

„Ea a spus că ar trebui să ne gândim cu seriozitate la asta, pe lângă folosirea Mecanismului european de stabilitate (ESM – fondul de salvare al zonei euro). La acest nivel Eurogrupul nu a discutat despre mutualizarea datoriei”, a declarat un oficial implicat în negocieri. Acesta a adăugat că oficialul BCE nu a prezentat detalii privind procesul de emitere sau suma care ar urma să fie obţinută.

Germania, Olanda şi alte state nordice au respins ideea

Un al doilea oficial a confirmat că Lagarde a prezentat ideea, dar aceasta a fost respinsă de Germania, Olanda şi alte state nordice – partizane ale disciplinei financiare.

Şeful BCE a specificat clar că va fi o emisiune unică de obligaţiuni corona, susţine sursa.

Miniştrii de Finanţe din zona euro şi-au exprimat în schimb sprijinul pentru posibilitatea ca ESM să extindă împrumuturile preventive către statele membre care au nevoie de finanţare suplimentară, scrie Agerpres.

Banca Centrală Europeană (BCE) a lansat un pachet de măsuri de stimulare pentru a ajuta economia zonei euro să facă faţă şocului provocat de epidemie, relaxând şi mai mult politica sa monetară deja ultra-relaxată, majorând programul de achiziţii de active cu încă 120 de miliarde de euro şi oferind credite de urgenţă pentru bănci, menţinând în acelaşi timp ratele dobânzilor nemodificate.

Săptămâna trecută, Banca Centrală Europeană (BCE) a anunţat un program de achiziţii pentru dsprijinirea economiei, în valoare totală de 750 de miliarde de euro, care vor fi efectuate până la sfârşitul acestui an.