Ecourile vizitei comisarului european pentru extindere nu se vor stinge prea curand. Dincolo de declaratiile oficiale incarcate de diplomatia de rigoare, dincolo de recunoasterea meritelor celor aflati la guvernare, mesajul este foarte clar: procesul de extindere al UE va fi considerat incheiat o data cu aderarea Romaniei si Bulgariei, dar 2007 ramane un scenariu optimist. In discursul tinut la Institutul European din Romania, Gunter Verheugen nu ne-a crutat sensibilitatea. „Reuniunea la nivel inalt de la Copenhaga a definit in mod clar obiectivul de a primi Romania si Bulgaria ca membrii ai Uniunii Europene in 2007. Inseamna acest lucru ca aderarea Romaniei in 2007 este garantata? Aceasta a fost interpretarea data de unii comentatori politici mai putin atenti. A o accepta insa ar fi o mare greseala”, a avertizat Verheugen. 2007 semnifica vointa UE de a accepta Bulgaria si Romania daca sunt pregatite. „Cu alte cuvinte, drumul este liber, dar Romania trebuie sa indeplineasca in totalitate criteriile de aderare. Aderarea in 2007 nu este o garantie si nici o hotarare dinainte luata”, a mai spus comisarul european pentru extindere.
In mare, bilele negre pe care Guvernul este nevoit sa le albeasca rapid, si nu doar pe hartie, sunt:
· Renuntarea la „traditia” guvernarii prin ordonante de urgenta si scoaterea Parlamentului din rolul decorativ pe care il are.
· Asigurarea independentei reale a justitiei, renuntarea la amestecul politicului in justitie.
· Apararea dreptului la libera exprimare.
· Intarirea disciplinei financiare a intreprinderilor in domeniul fiscal si al arieratelor consumatorilor de energie.
· Accelerarea privatizarii, lichidarea intreprinderilor cu pierderi, privatizarea sistemului bancar, continuarea reformei cheltuielilor publice si a procedurilor bugetare.
· Formarea unei capacitati reale a administratiei publice de a pune in practica legislatia adaptata celei din UE.
· Restructurarea sistemului de control al alimentelor, aplicarea legislatiei privind achizitiile publice.
· Respectarea legislatiei ajutoarelor de stat si a regulilor antitrust.
· Eliminarea coruptiei din administratia vamala si dezvoltarea sistemelor informationale pentru schimbul de date dintre Romania si Comisia Europeana.
· Simplificarea si stabilizarea mediului de afaceri.
· Reglementarea clara in legislatia muncii a egalitatii sanselor, a sigurantei si sanatatii la locul de munca.
· Formularea unei politici clare de coeziune.
· Alocarea de resurse financiare si administrative pentru protectia mediului.
· Protejarea intereselor financiare ale Uniunii, imbunatatirea controlului financiar intern public si garantarea independentei Curtii de Conturi.
· Gasirea solutiilor menite sa combata ineficienta administratiei publice, motiv serios de ingrijorare in numeroase sectoare, inclusiv in ceea ce priveste gestionarea asistentei financiare din partea UE.
· Punerea in practica a acquis-ului, a legislatiei deja adoptate.
si pentru ca situatia sa devina si mai complicata, nu trebuie uitat faptul ca 2004 este an electoral, moment delicat in care nici o guvernare nu indrazneste sa contrarieze cu reforme dureroase un electorat deja secatuit. Adaugand si factorul extern, acela ca UE insasi este in plina redefinire, cadrul final, in care ar trebui ca si noi sa ne potrivim, precum si momentul in care o vom face sunt necunoscute.
Carte de vizita
· Nascut pe 28 aprilie 1944, la Bad Kreuzenach, in Germania.
· Casatorit, fara copii.
· si-a inceput cariera profesionala ca jurnalist la Neue Ruhr Zeitung.
· A studiat istoria, sociologia si stiintele politice.
· Intre 1969 si 1974 a condus Departamentul de relatii publice din cadrul Ministerului Afacerilor Interne. Din 1974 pana in 1976 a avut in subordine Departamentul de analiza din cadrul Ministerului Afacerilor Externe.
· Debutul carierei politice si l-a facut ca membru al Partidului Liber Democrat, formatiune politica pe care a parasit-o ulterior in favoarea Partidului Social Democrat.
· Membru al Bundestagului (1983 – 1989), membru al Comitetului pentru Afaceri Externe a Bundestagului (1983 – 1998), din 1992 presedinte al Comitetului Special pentru Uniunea Europeana al Bundestagului.
· Ministru al afacerilor externe intre 1998 si1999.
· Din 1999 este comisar european pentru extindere.
Gunter Verheugen In exclusivitate pentru CAPITAL
Capital: Urmatorii ani vor aduce Romaniei importante fonduri de preaderare. Absorbtia acestor bani reprezinta o problema in acest moment. Este Comisia Europeana dispusa sa ofere Romaniei un ajutor suplimentar in acest sens?
Gunter Verheugen: Veti fi tara beneficiara a celui mai puternic sprijin din partea Uniunii Europene din istoria acestei institutii. Vom cheltui peste trei miliarde de euro, este deci sarcina noastra principala sa pregatim Romania sa primeasca acesti bani. Sunt deja in desfasurare o serie de programe, as mentiona unul dintre ele, cel desfasurat in comun cu Guvernul Romaniei in vederea cresterii capacitatii de management eficient al fondurilor europene.
Capital: Puteti fi mai explicit in privinta modalitatilor de asistenta in vederea cresterii capacitatii de absorbtie a banilor europeni?
Gunter Verheugen: Lucram impreuna cu administratia romana, sunt in desfasurare programe de twinning, oficiali ai Uniunii Europene furnizeaza oficialilor din Romania asistenta. Doresc sa enumar in acest context si cele trei instrumente, deja cunoscute, programele ISPA, PHARE si SAPARD.
Capital: Traseul reformei administratiei publice romanesti a fost punctat permanent de presiunile Uniunii Europene. Veti continua sa faceti acest lucru?
Gunter Verheugen: Cu siguranta, da. Reforma administratiei publice nu este doar o chestiune de pregatire profesionala a oamenilor, ci, in primul rand, de schimbare a atitudinii lor. Trebuie sa inteleaga ca intr-o societate democratica, administratia publica trebuie sa fie impartiala, transparenta si in serviciul populatiei.