În urmă cu două săptămâni, localnicii din Chirileu, un sat învecinat cu orașul Ungheni din Mureș, unde a fost confirmat focarul de gripă aviară, au cumpărat pui de la ferma în care a apărut focarul de gripă aviară. Toate păsările au fost sacrificate, iar ferma este acum în proces de dezinfecție.

„Am cumpărat puii, prima zi ne-au murit trei, dimineața. A doua zi 17, 15, în cinci zile au murit toți puii, 80 de pui. A sunat nevasta, a luat un număr de telefon de pe sacul de furaje… Într-adevăr nu le-o dat ceva vaccin. Apoi m-am dus a doua zi și au zis că trebuie să scot puii să le facă operație doctorul de la DSV. Le-am spun că nu pun mâna pe ei, că i-am îngropat de o săptămână. Ne-au spus că recuperăm banii, sau s-ar putea să nu. Nu știu, ne tot poartă acum”, a declarat un localnic pentru Digi24.

A fost suspendată organizarea și desfășurarea comerțului ambulant cu păsări

Amintim că, Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă – Centrul Naţional de Combatere a bolilor – a decis vineri seara suspendarea organizării şi desfăşurării comerţului ambulant cu păsări şi suspendarea activităţilor comerciale cu păsări vii, (de la puii de o zi până la păsările de reformă) pentru toate speciile de păsări comercializate prin intermediul mijlocitorilor de afaceri, precum şi a oricăror altor activităţi de intermediere în vederea comercializării directe către crescătorii de păsări din gospodăriile populaţiei, informează Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA).

Măsurile se aplică la nivel naţional, pentru o perioadă de 30 de zile, şi au fost adoptate în contextul diagnosticării virusului gripei aviare la păsările dintr-o exploataţie comercială de păsări din localitatea Ungheni, judeţul Mureş. Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală a confirmat joi seara prezenţa virusului gripei aviare, serotipul H5N8, la păsările dintr-o exploataţie comercială din localitatea Ungheni, ferma având un efectiv de 180.000 de capete.

Sursă foto: Pixabay