Internaţionalul francez Antoine Griezmann, atacantul echipei FC Barcelona, şi-a încheiat relaţiile comerciale cu compania chineză Huawei, invocând tratamentul la care este supusă minoritatea musulmană uigură de guvernul de la Beijing, scrie Reuters, conform Agerpres.

Griezmann era ambasador al gigantului tehnologic chinez.

”Anunţ că pun capăt, cu efect imediat, parteneriatului cu această companie”, a scris francezul joi seara pe contul său de Instagram.

Griezmann era ambasador pentru Huawei din 2017, de când era la Atletico Madrid.

Coechipierul lui Griezmann de la FC Barcelona, argentinianul Lionel Messi, este ambasador al Huawei din luna martie.

NBA a avut o poziție similară în privința minorităţii musulmane uigure

În vara acestui an, în iulie, Liga profesionistă nord-americană de baschet (NBA) anunţa că a întrerupt legăturile sale cu un centru de antrenament din regiunea Xinjiang, din nord-vestul Chinei, unde autorităţile de la Beijing sunt acuzate că încalcă drepturile omului împotriva minorităţii musulmane uigure.

Aproximativ 10 milioane de uiguri trăiesc în China, în mare parte în regiunea Xinjiang. Ei sunt legaţi etnic de turci şi unii au afirmat că sunt suprimaţi cultural, economic şi politic de către etnicii chinezi han.

Griezmann s-a remarcat la Real Sociedad în Spania înainte de a se muta la Atletico Madrid în 2014.

S-a alăturat Barcelonei într-un acord de 120 de milioane de euro (145,5 milioane de dolari) în 2019 și se așteaptă să facă parte din echipa franceză pentru campionatele europene de anul viitor.

Decizia sa de a pune capăt contractului său Huawei vine într-un moment în care personalitățile sportive franceze, în special fotbaliști, își fac din ce în ce mai mult vocea auzită în probleme sociale și politice.

În postările pe conturile sale de socializare de luna trecută, Griezmann și-a exprimat îngrijorarea cu privire la un videoclip care arată polițiștii francezi bătând un producător de muzică. Videoclipul a fost unul dintre factorii care l-au determinat pe președintele Emmanuel Macron să declare că există o „nevoie urgentă” de reformare a poliției.

Griezmann a sugerat anterior că echipele ar trebui să iasă de pe teren când se confruntă cu abuzuri homofobe din tribune, spunând că „homofobia este o crimă, nu o opinie” într-un interviu din mai 2019 cu revista LGBT franceză Tetu.