SC Servicii Publice SA Iaşi a dat în judecată două bănci după ce a făcut în mod greşit plata unei facturi către un furnizor de combustibil. Astfel, peste 100.000 de lei au ajuns în contul unei persoane din județul Argeș, care a scos banii, iar reprezentanţii firmei au rămas cu paguba.

Anterior, firma de salubritate SC Salubris SA Iaşi, a pățit același lucru.

Astfel, SC Servicii Publice SA Iaşi a chemat în judecată două instituții bancare și le-a cerut magistraţilor din cadrul Judecătoriei Iaşi să oblige băncile, în solidar, la restituirea sumei de 125.450,25 lei, cu titlu de daune.

Cei de la Servicii Publice au menţionat în instanţă că au un contract cu un furnizor de combustibil.

„Pentru luna septembrie a anului 2016, furnizorul a emis o factură fiscală pe 30 septembrie 2016, în valoare totală de 125.450,25 lei, cu termen de scadență în 30 de zile de la emitere. Pe 7 octombrie 2016, pe numărul nostru de fax am primit o înștiințare scrisă din partea furnizorului conform căreia, începând cu data de 3 octombrie 2016, plata facturilor emise în temeiul contractelor în derulare se va face în noul cont, indicat în respectiva adresă. Pe 10 octombrie 2016, am achitat factura ce fusese emisă pe 30 septembrie în contul indicat prin adresa primită”, au arătat reprezentanţii SC Servicii Publice SA în faţa instanţei.

Conform acestora, în data de 20 octombrie 2016, compania ar fi primit o notificare electronică din partea furnizorului de combustibil, în care se arăta că trebuie să asigure plata pentru a evita neacceptarea cardurilor în stațiile de distribuție. Cei de la Servicii Publice au spus că efectuaseră plata, dar furnizorul de combuastibil a replicat că nu primise vreun ban.

Astfel, compania ieşeană s-a adresat celor două bănci, solicitându-le returnarea sumei de 125.451,25 lei. Ulterior, firma ieşeană s-a adresat instanţei, în speranţa că îşi va recupera banii.

Reprezentanţii celor două bănci au solicitat instanţei respingerea cererii, susținând că au efectuat transferul pe baza indicațiilor date de către SC Servicii Publice SA Iași.

 

Aceștia au adăugat că există o suspiciune de fraudă și că recuperarea sumei este de competența organelor de urmărire penală.

De asemenea, aceștia au afirmat că nu au obligația de a verifica în fapt corespondența între numele beneficiarului și contul indicat de plătitor.

La rândul lor, reprezentanţii SC Servicii Publice SA Iaşi au arătat că beneficiarul contului în care a fost efectuată plata ar fi un bărbat din judeţul Argeş, Ionuţ B., iar suma de 125.477,25 lei, virată în contul respectiv, a fost utilizată de acesta integral prin mai multe transferuri făcute pe data de 12 octombrie 2016.

„Instanţa respinge ca nefondată cererea reclamantei de obligare a pârâtelor la restituirea sumei de 125.450,25 lei cu titlu de daune în temeiul răspunderii civile delictuale”, au precizat magistraţii din cadrul Judecătoriei Iaşi.

Servicii Publice SA a contestat decizia, procesul fiind acum pe rolul Tribunalului Iaşi, iar următorul termen de judecată fiind stabilit pentru data de 12 septembrie 2018.

De asemenea, reprezentanţii firmei din subordinea municipalităţii ieşene au formulat o plângere penală la Poliţie pe numele beneficiarului contului respectiv.

„A fost formulată o plângere penală, iar aceasta a ajuns la Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) Bucureşti”, a declarat, corespondentului MEDIAFAX, Anca Vîjiac, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Iaşi.

La începutul lunii august, o altă firmă din Iaşi, Salubris SA, a îmbogăţit un român din greşeală. Reprezentanţii firmei au virat peste 100.000 de lei în contul unei persoane fizice, în locul furnizorului de combustibil. Și în acest caz a fost sesizată instanța. Magistraţii din cadrul Judecătoriei Iaşi au respins cererea SC Salubris SA, iar firma a formulat apel, dosarul fiind pe rolul Tribunalului Iași.