Potrivit medicilor, leușteanul este bogat în quercetină. Acesta este unul dintre cele mai active flavonoide prezente în regnul vegetal și are o putere o acțiune anti-oxidantă foarte puternică de modulare a sistemului imunitar.

Totodată, aceași substanță are și o acțiune anti-inflamatoare, anti-aterogenetica, dar și proprietăți anti-cancerigene. Frunzele de leuștean mai conțin și uleiuri volatile aromatice, dar și vitaminele A și C.

În frunzele de leuștean se regăsește și cumarină, un compus chimic care are un gust amar și are efecte benefice în cazul hipertensiunii, septicemiei, osteoporozei, astm și de asemenea favorizează reducerea tumorilor și a inflamațiilor, suprimând totodată pofta de mâncare.

Leușteanul are o mulțime de beneficii, chiar dacă trebuie să fim atenși la utilizarea acestuia. Astfel, este bogat în quercetina, unul dintre cele mai active flavonoide prezente în regnul vegetal, ce are o puternică acțiune anti-oxidantă, modulatoare a sistemului imunitar, anti-inflamatoare, anti-cancerigene. Leușteanul este recomandat și în cazul bolilor precum depresia, indigestia, anorexia, colicile intestinale.

Leușteanul nu trebuie consumat de aceste persoane

Uleiul de leuștean este recomandat și el persoanelor în vârstă care se confruntă cu probleme de sănătate. Acest ulei are proprietatea de a scădea tensiunea și stimulează diureza.

Medicii au constatat însă și un efect mai neobișnuit legat de leuștean. Mai exact, potrivit acestora, leușteanul nu trebuie să fie administrat în cantități mari și nici pe perioade mai lungi de timp de persoanele care suferă de infecții renale.

În același timp, leușteanul nu trebuie consumat nici de femeile care sunt însărcinate. În cazul femeilor care alăptează, leușteanul este recomandat în cantități moderate, mai exact 3g pe zi de frunze proaspete.

De menționat este faptul că nici bucătarii nu recomandă utilizarea leușteanului în exces. Aceștia susțin că strică gustul mâncărurilor precum ciorbe sau mâncare gătită cu pui, vită, sau legume.