Grecia a anunţat duminică prelungirea până la 21 mai a izolării impuse din martie taberelor de migranţi, care urma iniţial să fie ridicată luni, relatează AFP. “Măsurile de izolare pentru persoanele care trăiesc în taberele pentru migranţi şi centrele de primire în Grecia sunt prelungite până la 21 mai”, a anunţat Ministerul imigraţiei şi al azilului într-un comunicat.

Ministerul nu a explicat de ce a fost luată această decizie, la şase zile după începutul relaxării restricţiilor impuse în ţară pentru limitarea pandemiei de coronavirus.

În Grecia au fost înregistrate până acum 2.710 cazuri de coronavirus şi 151 de decese. Până în prezent, niciun caz de contaminare nu a fost înregistrat în taberele de pe insulele din Marea Egee, potrivit autorităţilor. În schimb, pe continent, două tabere şi un hotel care găzduieşte solicitanţi de azil au fost închise după ce numeroase teste s-au dovedit a fi pozitive pentru COVID-19.

Scade numărul de migranţi pe insulele greceşti, pentru prima oară după aproape un an

Miercuri, Înaltul Comisariat ONU pentru Refugiaţi (UNHCR) şi-a exprimat satisfacţia pentru scăderea numărului de migranţi pe insulele greceşti, “pentru prima dată” din iunie 2019. UNHCR a făcut apel la Atena să lucreze la fel de rapid pentru integrarea refugiaţilor, ca şi pentru combaterea coronavirusului.

Guvernul grec a promis să transfere 2.000 de solicitanţi de azil de pe insule pe continent. Duminică seară, 137 de solicitanţi de azil urmau să fie transferaţi de pe insula Lesbos. Potrivit Human Rights Watch, măsura nu este suficientă şi nu va remedia condiţiile de igienă în taberele de pe insule şi lipsa de apă, scrie Agerpres.

Circa 100.000 de solicitanţi de azil sunt în prezenţi blocaţi în Grecia de la închiderea de către alte state europene a frontierelor lor în 2016. Cele mai suprapopulate sunt taberele situate pe insule apropiate de Turcia, cu peste 36.000 de persoane înghesuite în situri concepute pentru a găzdui 6.100.