În urma deciziei, New York Times a scris că Biden intenționează să-l înlocuiască pe directorul FHFA, Mark Calabria, cu o persoană „care reflectă valorile administrației”, potrivit unui oficial de la Casa Albă.

Dezvăluirea momentului despre Joe Biden

Calabria a fost numit în funcția de șef al autorității de reglementare care supraveghează Fannie Mae și Freddie Mac de către fostul președinte Donald Trump, în 2019. Acesta plănuia să elibereze giganții ipotecari aflați de peste un deceniu sub controlul guvernului, după ce au fost naționalizate pentru a-i asigura supraviețuirea în timpul prăbușirii imobiliarelor din 2008.

Acest plan a făcut ca mulți investitori să fie entuziasmați de potențialul de creștere al giganților ipotecari Fannie Mae și Freddie Mac, care se tranzacționează la bursă. Ieșirea de sub controlul guvernului ar permite ambelor companii să își aloce mai eficient capitalul și să își mărească marjele de profit.

Cu un nou șef FHFA, giganții ipotecari vor prioritiza probabil obiectivele lui Biden de a diminua decalajul rasial al locuințelor și de a sprijini piața imobilară, care la rândul său ajută economia.

Este însă puțin probabil ca persoana pe care o va desemna Biden să încerce să le accelereze ieșirea de sub controlul guvernamental, așa cum a făcut Calabria în timpul mandatului său.

Fannie Mae, o entitate imobiliară care a fost naţionalizată de către guvernul SUA în 2008, a realizat în cursul anului trecut un profit de 84 de miliarde de dolari, provenit în special din creşterea preţului locuinţelor şi a unor beneficii contabile.

Sursă foto: Dreamstime