Președintele Klaus Iohannis a trimis o coroană la Colectiv, cu ocazia comemorării a șase ani de la tragedia în care și-au pierdut viața 64 de persoane. Este primul în în care președintele nu merge la locul tragediei pentru momentul de reculegere.

Coroana a fost depusă în cursul dimineții de consilierul de stat Cătălina Galer, Departamentul Relatii cu Autoritatile Publice si Societatea Civila, a transmis Administrația Prezidenială, potrivit G4Media.

64 de persoane şi-au pierdut viaţa în urma tragicului eveniment petrecut în seara de 30 octombrie 2015 la clubul Colectiv din Bucureşti, unde trupa Goodbye to Gravity susţinea concertul de lansare a unui nou album. Incendiul izbucnit în timpul concertului din cauza unor artificii s-a extins rapid. De asemenea, peste 160 de persoane au fost rănite.

Tragedia care a îndoliat întreaga țară

30 octombrie 2015 – Goodbye to Gravity a urcat pe scenă și a început să cânte în fața a sute de tineri.

Ora 22:32:00 – se aprind artificiile montate pe un suport situat lângă stâlpul schelei tehnice ce deserveşte scena. Acestea ard timp de 16 secunde, iar scânteile rezultate în urma arderii sunt orientate direct către stâlpul de susţinere al imobilului, situat în partea stângă în imediata apropiere a scenei.

Ora 22:32:16 – imediat după ce artificiile s-au stins, spaţiul dintre stâlpul de susţinere al imobilului şi scenă rămâne în continuare luminat, iar lumina creşte foarte repede în intensitate, acoperind o suprafaţă tot mai mare.

Ora 22:32:26 – tavanul situat între stâlpul de susţinere al imobilului şi scenă arde, iar din acesta încep să cadă bucăţi incandescente.

Ora 22:32:35 – suprafaţa tavanului care arde creşte foarte repede, flacara devine violentă, iar primele persoane se îndreaptă spre ieşire. Mai departe, suprafaţa tavanului cuprinsă de flăcări creşte extrem de repede, iar în aproximativ un minut de la iniţiere focul ajunge în dreptul camerei de supraveghere nr. 2, care este montată pe stâlpul de susţinere al imobilului situat diametral opus faţă de locul de unde a început incendiul.

Ora 22:33:01 – în interiorul clubului se află un număr mare de persoane strânse în jurul spaţiului deschis de unde se face accesul în holul de unde se iese afară din club. Imediat, fumul devine foarte dens, cuprinzând întregul club.

31 octombrie 2015 ora 3:40 – Parchetul Tribunalului Bucureşti anunță că anchetează cauzele incendiului de la Clubul Colectiv.

31 octombrie 2015 – 27 de tineri au murit arși.

31 octombrie 2015 – Primarul Cristian Popescu Piedone spune că nu are ce să-și reproșeze și că din punctul de vedere al primăriei Clubul Colectiv a funcționat legal.

1 noiembrie 2015 – Numărul tinerilor decedați a ajuns la 30.

Până în decembrie, numărul celor care au murit în spitale a crescut zilnic. În 14 martie 2016, un tânăr în vârstă de 21 de ani – al 64-lea – a murit la Spitalul Floreasca din Capitală, la aproape 5 luni de la incendiu. Bilanțul tragediei s-a oprit la 65, după ce un alt tânăr victimă a incendiului a murit în iulie 2017, transmite HotNews.