Mai precis, deputații din Berlin au decis ca toți elevii din capitala Germaniei să aibă posibilitatea de a solicita repetarea anului școlar. În limba germană acest proces este cunoscut drept „sitzenbleiben”, care în traducere literară înseamnă „să rămână așezat”.

Amintim că „sitzenbleiben” nu era un lucru pe care părinții sau elevii îl putea decide singuri. Înainte de pandemia de coronavirus termenul putea fi interpretat într-o notă negativă reflectând, de fapt, performanța unui copil.

Ce elevi pot solicita repetarea anului școlar din cauza pandemiei

Autoritățile germane anunță că regulamentul a fost adoptat vineri și se va aplica copiilor din clasele I-X din anul școlar în curs, cu vârsta între 6 și 15-16 ani. Pentru a putea beneficia de această posibilitate, părinții trebuie să depună o cerere scrisă către conducerea școlii. Ulterior vor trebui să aibă o întâlnire cu un reprezentant al instituției de învățământ cu scopul de a afla care este interesul primordial al copilului, arată The Guardian.

Directorii de școli nu sunt de acord cu măsura și se tem de lipsa personalului didactic

Totuși, decizia nu a venit fără controverse. Mai mulți directori de școli din Berlina au protestat împotriva acestor măsuri. Ei susțin că se tem de o catastrofă organizațională, subliniind că sălile de clase ar putea deveni supra-populate. În același timp, directorii se tem și de o posibilă lipsă a personalului didactic.

Berlin este unul dintre cele 16 landuri germane care au decis implementarea acestei decizii în ceea ce-i privește pe elevii de până în 16 ani. Totuși, celelalte 15 landuri ale Germaniei iau în considerare să recurgă la măsuri similare.