Expulzarea de către Moscova a unor diplomaţi europeni, în cazul opozantului rus Navalnîi, este ”nejustificată”, a indicat vineri guvernul german care l-a convocat pe ambasadorul rus la Berlin pentru explicaţii în acest caz, relatează AFP, conform Agerpres.

Cancelarul german Angela Merkel a criticat ”o expulzare nejustificată” care arată, potrivit ei, ”o faţetă suplimentară a ceea ce se întâmplă în prezent în Rusia şi care are puţin de-a face cu statul de drept”, declaraţie făcută în cursul unei conferinţe de presă comune cu Emmanuel Macron.

Însuşi preşedintele francez s-a declarat ”total în linie şi solidar (cu Germania) cu privire la ceea ce se întâmplă în Rusia” şi a condamnat ”cu cea mai mare fermitate” expulzarea diplomaţilor în cauză.

„În ceea ce priveşte afacerea Navalnîi, condamn cu cea mai mare fermitate de la început până la sfârşit ce s-a întâmplat, de la otrăvire (…) până la condamnare, şi astăzi expulzarea diplomaţilor german, polonez, suedez care a fost decisă de Rusia”, a declarat preşedintele francez la finalul unui consiliu de apărare franco-german cu cancelarul german Angela Merkel.

Moscova a declarat vineri persona non grata diplomaţi din Germania, Polonia şi Suedia acuzaţi de participarea la manifestaţii în favoarea opozantului închis Aleksei Navalnîi, anunţ făcut în contextul vizitei şefului diplomaţiei europene Josep Borrell, care a cerut ca această decizie să fie „reevaluată”.

Ambasadorul rus convocat pentru o „convorbire urgentă”

Berlinul a răspuns cerând ambasadorului rus să se prezinte vineri la Ministerului de Externe pentru o „convorbire urgentă”. Diplomatului de rang înalt i s-a adus la cunoştinţă ”foarte clar” poziţia germană cu privire la aceste expulzări, a declarat pentru AFP o sursă din minister.

Ministrul de externe german Heiko Maas a condamnat, de asemenea, în termeni foarte fermi expulzarea unor diplomaţi europeni, ameninţând cu posibile represalii.

Rusia a anunţat vineri expulzarea unor diplomaţi din Suedia, Germania şi Polonia, acuzându-i că au luat parte la protestele ilegale de luna trecută împotriva încarcerării opozantului Kremlinului Aleksei Navalnîi, informează Reuters. Ministerul de Externe rus a declarat într-un comunicat că Moscova consideră inacceptabile acţiunile diplomaţilor.