Deși în prezent starea de spirit a investitorilor, la nivel global, este relativ bună, după ultimele desfășurări de forțe din conflictul comercial SUA – China, lucrurile s-ar putea schimba radical, dacă două mari forțe economice din Europa vor anunța săptămâna aceasta că au intrat în recesiune, scrie presa internațională.

Germania poate anunța joi datele care să indice faptul că este în recesiune. Economiștii chestionați de Reuters consideră că a patra economie din lume a scăzut cu 0,1% între iulie și septembrie – marcând două trimestre consecutive de creștere negativă.

Este posibil ca Germania – care a fost lovită de războiul comercial, precum și scăderea cererii globale de autovehicule – să fi evitat, totuși, căderea. Exporturile au revenit în mod neașteptat în septembrie, în creștere cu 1,5% față de luna precedentă. Datele din august au fost, de asemenea, revizuite în sus.

”Cu datele de acum, o recesiune tehnică nu este un scenariu plauzibil”, a spus clienților Carsten Brzeski, economistul principal al ING, menționând că Germania ar fi putut evita o contracție „chiar în ultimul moment”.

Însă ”rămâne faptul că economia germană stagnează de facto de mai bine de un an”, a spus Brzeski. Recesiunea sau nu, realitatea este că economia Germaniei, cea mai mare din Europa, pare slăbită, informează digi24.ro.

Și Marea Britanie va raporta luni datele PIB. Economia țării s-a redus pentru prima dată începând cu 2012, în trimestrul doi, în condițiile în care creșterea globală și frica de Brexit au iscat mari temeri, însă economiștii chestionați de Reuters cred că țara va evita o recesiune, înregistrând o creștere de 0,4% între iulie și septembrie.