Guvernul german va face tot ceea ce este necesar pentru a ajuta constructorul auto Opel, insa trebuie sa se asigure ca vor fi respectate regulile concurentiale si acest ajutor nu va declansa un lant al solicitarilor, a anuntat un purtator de cuvant.

Potrivit acestuia, discutiile de luni ale cancelarei Angela Merkel impreuna cu repreyentantii Opel au drept scop informarea guvernului cu privire la problemele cu care constructorul se confrunta din cauza dificultatilor companiei mama, General Motors (GM).

Pe de alta parte, ministerul german al finantelor, Peer Steinbrueck a declarat ca guvernul nu va acorda ajutoare tutiror companiilor aflate in suferinta din cauza crizei.

„Sunt zeci de mii de locuri de munca legate in mod direct sau indirect de Opel. Niciun politician nu poate ramane indiferent in fata unei astfel de situatii”, a precizat Steinbrueck, citat de cotidianul Leipziger Volkszeitung.

Peer Steinbrueck a explicat ca „acele companii care sunt responsabile pentru problemele cu care se confrunta nici nu ar trebui sa apeleje la ajutoarele de stat, pentru ca acest lucru pur si simplu nu va functiona in cazul guvernului german”.

Afirmatiile ministrului derman al finantelor sunt sustinute si de catre ministrul economiei, Michael Glos, care si-a exprimat opozitia fata de alocarea unui pachet de ajutor pentru intregul sector auto din Germania.

Glos a explicat ca „nu este rolul statului sa intervina atunci cand cererea consumatorilor scade”.

Criza financiara internationala a lovit puternic cererea de noi automobile, ceea ce a amplificat temerile germanilor de a nu ramane someri. Unul din cinci muncitori isi desfasoara activitatea in mod direct sau indirect in industria auto.

Opel este primul constructor auto din Europa care a solicitat ajutor guvernamental pentru asigurarea unitatilor de cercetare si asamblare in cazul in care GM nu va mai furniza lichiditatile necesare pentru acest lucru.

In uzinele Opel din Germania lucreaza circa 25.000 de angajati.

Sursa: ANE