Plata taxelor la stat nu a fost niciodata un lucru prea placut, in special acum, in plina recesiune. Totusi, exista numeroase persoane in Germania care au reusit sa ocoleasca aceasta problema. Sindicatul munictorilor din Germania estimeaza ca astfel, din cauza salariilor nedeclarate, sunt pierdute circa 30 de miliarde de euro in fiecare an.

Aproape o treime din resedintele germane sun ŢvinovateŢ de plata „pe sub masa” a circa o mie de euro in medie pe luna pentru servicii ce variaza de la menajerie pana la gradinarit.

Potrivit unui raport publicat de Institutul pentru Cercetari Economice din Cologne, cea mai intalnita ocupatie „la negru” este cea de „om bun la toate”, urmata indeaproape de bone, menajere si gradinari.

Dieter Ondracek, seful sindicatului a declarat ca autoritatile germane trebuie sa angajeze mai multe persoane care sa depisteze astfel de cazuri.

Un astfel de investigator ar costa guvernul german circa 70.000 de euro pe an, insa estimarile lui Ondracek arata ca prin serviciile sale, Germania ar castiga circa 900.000 de euro anual, sub forma taxelor incasate.