Candidata partidului Verzilor la postul de cancelar, Annalena Baerbock, vrea să facă presiuni pentru retragerea rachetelor nucleare americane din Germania, dacă va câştiga viitoarele alegeri, relatează marți, DPA.

Un nou guvern german ar trebui să adopte o poziţie clară cu privire la discuţiile despre dezarmare SUA-Rusia, a spus ea. Washingtonul şi Moscova au început noi discuţii în iulie, potrivit agerpres.ro.

„Desigur, o parte a acestei dezarmări trebuie să fie armele nucleare americane aici în Germania şi în toată Europa”, a declarat Annalena Baerbock luni seară în timpul unei sesiuni de întrebări şi răspunsuri la canalul ARD.

„Avem o fereastră de oportunitate chiar acum şi trebuie să o folosim şi nu să continuăm cu o politică externă îndoielnică”, a adăugat Annalena Baerbock.

Germania şi alte state din NATO, inclusiv Italia, Belgia, Ţările de Jos şi Turcia găzduiesc arme ca parte a programului NATO de descurajare.

Se estimează că aproximativ 20 de rachete nucleare sunt depozitate la baza aeriană germană Buechel din regiunea Eifel pentru utilizare de urgenţă de către armata germană.

Verzii (Die Grünen n.r.) germani, stânga radicală (Die Linke) şi liderii grupurilor parlamentare ale social-democraţilor (SPD) sunt în favoarea retragerii armelor nucleare americane. Creştin-democraţii (CDU) Angelei Merkel şi partidul-soră al lor CSU se opun.

„Dacă vreau să schimb ceva, atunci este important din punctul meu de vedere nu numai să promitem că se va întâmpla ceva la un moment dat, dar şi să luăm măsuri concrete. Aceasta înseamnă că este necesar să vorbim cu Washingtonul despre armele nucleare americane în Germania. Nu le putem doar pune într-un pachet şi trimite înapoi”, a declarat Annalena Baerbock.

Germania nu este o putere nucleară. În 2011 Guvernul condus de Merkel a anunțat planurile de a închide toate reactoarele nucleare până în 2022 după dezastrul de la Fukushima din Japonia.

Alegerile în Germania vor avea loc pe 26 septembrie.

Sursa foto: Dreamstime