Cand vine vorba de bere, cetateanul german este foarte sensibil. Cand vine vorba de scumpirea berii, cetateanul german devine si mai sensibil. Pretul maltului, un ingredient de baza pentru bere, a crescut cu 40% de la inceputul anului pana acum: 385 de euro pentru o tona, fata de 270 cat s-a mentinut timp de doi ani pe piata germana. Motivul: Efectul de sera, sau mai pe romaneste necesitatea introducerii de combustibili nepoluanti, bio. Maltul si-a descoperit o noua "vocatie" si nu mai umple burtile germanilor, ci rezervoarele masinilor.

Anul acesta, la Festivalul Berii din Germania o halba de un litru va costa 7,90 de euro, cel mai mare pret platit vreodata pentru aceasta bautura. Mai mult, din toamna, fiecare pachet de sase beri va costa cu un euro in plus.

Germania este liderul consumului de combustibili "bio", cu 4,3% din totalul consumului si este de asemenea unul dintre liderii productiei de energie eoliana si reciclare a deseurilor. Pretul berii este un adevarat subiect tabu in Bavaria, regiune in care se afla peste 615 producatori si totodata parintele "Legii puritatii berii" din 1516. Tot mai multi germani se arata nemultumiti de scumpirea berii si exista riscul aparitiei unui efect pervers: orice barbat german care "tine" la bere va boicota uzul de combustibili bio.

Statele Unite ale Americii au atras atentia inca de anul trecut ca goana dupa combustibilii ecologi va crea o reactie negativa in lant, care va duce la scumpirea alimentelor de baza. Astfel s-a intamplat in Mexic, unde porumbul (devenit sursa de energie) a dus la scumpirea painii traditionale, tortilla. La randul sau, vecinul nord-american s-a confruntat cu scumpirea carnii tot din cauza porumbului devenit benzina intre timp. Tot mai multi fermieri americani au renuntat la cresterea animalelor, in favoarea "cultivarii" de combustibili.

Sursa: USA Today 28 Mai 2007