Acordul vine după ce compania germană Siemens AG a semnat câteva acorduri cu Iranul pentru dezvoltarea reţelei sale de cale ferată, inclusiv electrificarea liniei Tehran – Mashhad.

Facilitatea va fi acordată prin intermediul băncii germane de stat KfW IPEX şi va fi folosită pentru finanţarea proiectului liniei de cale ferată dintre Teheran şi Mashhad. De asemenea, Germania va finanţa şi o serie de centrale electrice din Iran, a adăugat oficialul.

După atenuarea sancţiunilor internaţionale în urmă cu zece luni, Iranul nu a reuşit să obţină finanţare pentru proiectele de infrastructură, în valoare de miliarde de dolari. Marile bănci europene au o atitudine prudentă, fiind îngrijorate să nu intre sub incidenţa sancţiunilor care au mai rămas în vigoare. Agerpres

Finanţarea a fost aprobată în principiu şi este aproape de finalizare. Aceasta va fi cea mai mare linie de credit externă obţinută de Iran după atenuarea sancţiunilor, a afirmat Michael Tockuss, preşedintele Camerei de Comerţ germano-iraniene.

Siemens are 348.000 de angajaţi şi este prezentă în 190 de ţări, fiind una dintre cele mai importante companii la nivel mondial, cu activităţi în domeniul energiei, telecomunicaţiilor, sănătăţii, transporturilor şi electronicii.

Compania Siemens are o activitate de peste 100 de ani în România, deţine afaceri în industrie, sănătate şi energie şi are peste 2.100 de angajaţi.