Într-o Națională U21 plină de vedete, atacantul George Pușcaș este poate steaua cu cea mai fulminantă ascensiune.

Atacantul lui Palermo și-a făcut datoria inclusiv în semifinala pierdută de ai noștri cu 2-4 în fața echipei similare a Germaniei, înscriind cele două goluri ale echipei României.

La Oradea, George Ghiț, 42 de ani, antrenorul care l-a debutat în Divizia B, la un meci cu Mioveni, își freacă mâinile de mulțumire, scrie libertatea.ro.

”Mă bucur pentru George. I se întâmplă lucruri pe care le merită. Are calități de număr 9 veritabil, este un jucător autentic de careu, greu de marcat, cu forță. Este un oportunist în fața porții, a învățat să se demarce și joacă într-un campionat greu. Este și foarte muncitor, stă mult după antrenamente, pentru a se pregăti suplimentar. De asemenea, psihic stă excelent, are un mental extraordinar. A suferit o transformare incredibilă. Din câte știu, în Italia lucrează cu un mental coach care nu este plătit de club. A luat viteză mare moda asta cu mental coach-ul. Descoperirile neuro-științei sunt extrem de căutate. Între doi sportivi bine antrenați, ce anume poate face diferență? Partea psihică. Iar asta îi ajută foarte mult pe sportivi. Uitați-vă că a fost «rezervă» la Palermo, dar nu s-a lamentat. A intrat și a marcat. Asta înseamnă putere mentală”.

George Pușcaș a plecat de-acasă de la vârsta de 12 ani și a răzbit într-un mediu exigent. Visul lui rămâne Premier League. ”«Pușchi» crede că i se potrivește mult campionatul Angliei. Așa îmi spune. Însă, în Italia s-a adaptat repede. Vorbea mai bine italiana decât noi, dupâ doar câteva luni”, dă din casă tehnicianul, care îl aseamănă ca stil cu Viorel Moldovan. ”Era peste nivelul celor de vârsta lui. Așa că, la Liberty juca și la o grupă mai mare, ca vârstă”. George a dat probe la Arsenal şi la Bordeaux, înainte să fie remarcat de şeful scouterilor de la Inter. A fost ochit de Casiraghi, fost șef al scouterilor la Inter.

George Pușcaș a plecat în 2013 în Italia, fiind acontat de Inter Milano. ”Era greu să joace la Inter, dar a fost un punct de plecare în cariera lui. Este un copil educat, care își respectă meseria. Este și cuminte. A primit o educație bună din partea familiei. Tatăl său are o firmă de comerț. Sora lui îi este alături. Sunt foare uniți. Ca pasiuni, văd că moda îl preocupă mai nou, mai ales că a trăit în Milano, capitala modei”, spune tehnicianul. George a avut un moment de cotitură, în Peninsulă, în anul promovării cu Benevento. După două intervenții chirurgicale în cinci luni, nimeni nu mai credea în el. Cei de la Benevento nu mai știau cum să-l arunce, dar a revenit extraordinar și, aproape miraculos, a dus echipa în Serie A.

Început a fost promițător la Inter, dar la un club mare nu are nimeni timp. ”George s-a acomodat foarte repede la Inter, deşi s-a accidentat la lotul naţional şi a pornit cu o pauză de trei săptămâni. A învăţat repede italiana, într-o lună ş i jumătate. E un băiat isteţ, crescut într-o familie bună. E jucătorul echipei Liberty Oradea, care l-a împrumutat la Inter până la vară. George a stat şase ani la internatul clubului din Salonta. Nu se compară cu Alibec, Daminuţă şi alţii care au trecut pe la Inter. E un băiat serios, iar când Inter l-a luat, era liderul generaţiei ‘96”, explicau cei care l-au dus în Italia, acum 5 ani.

A fost ca o predare de ștafetă, la Ploiești. Între bihorenii Pușcaș (Palermo) și Keșeru (Ludogoreț) sunt 10 ani distanță în ”buletin” (22, față de 32), dar o multitudine de asemănări, dincolo. Ambii au plecat de-acasă de la fragedă vârstă, tot la un deceniu distanță. Unul în Italia, la Inter (2013), altul în Franța – la Nantes (2003). Nu s-au impus la cluburile care i-au achiziționat, dar și-au luat revanșa după. Pușcaș este revelația liderului din Serie B, iar Keșeru funcționează ca o ”mașină de goluri” la campioana Bulgariei.

George Puşcaş este născut la Marghita, apoape de Balc, localitate făcută celebră de partidele de vânătoare ale lui Ion Ţiriac. Provine dintr-o familie în care n-a dus grija zilei de mâine. ”Am omorât şi eu un mistreţ!”, a şocat tânărul. ”E, vorba vine. Aveam doar 13 ani şi am mers cu tata la vânătoare. Se pune că l-am doborât eu, nu?”, şi-a continuat puștiul povestea vânătorească. Tatăl său conduce o firmă de Protecţia Muncii, iar mama este contabilă. George mai are o soră, Andreea (25 de ani), care a terminat Relaţii Internaţionale în Oradea. ”E foarte frumoasă”, dă asigurări George.