Preşedintele PSD, Mircea Geoană, a declarat, luni, la o întâlnire cu investitorii străini, că actuala cotă unică de impozitare şi-a atins limitele, dar a afirmat că nu agreează mărirea fiscalităţii în contextul economic marcat de criză.

 Geoană a spus că actuala cotă de impozitare şi-a atins limitele şi că doreşte, în cazul în care va ajunge preşedinte, să organizeze o dezbatere cu mediul de afaceri pe acest subiect.

Preşedintele PSD a precizat că eventuala schimbare a cotei de impozitare pe care o are în vedere nu se va face prin creşterea acesteia, el subliniind că nu este adeptul creşterii fiscalităţii în contextul economic actual, marcat de criza financiară.

PSD şi mai ales Mircea Geoană au susţinut în repetate rânduri ideea unei cote fiscale regresive, cu impozitare diminuată pentru cei cu venituri reduse. Preşedintele PSD a mai spus, la întâlnirea cu investitorii străini, că ar pleda pentru un sistem de deductibilitate fiscală pentru firme, însă aceasta abia după ce va fi trecut vârful crizei economice.

 Dacă aş fi preşedinte…

Geoană a declarat la întâlnirea cu investitorii străini că este convins că va ajunge preşedinte şi din această ipostază asumată le-a propus un calendar politic de instalare a unui nou guvern până la Crăciun, guvern format din specialişti din partide şi, eventual, unii tehnocraţi, acolo unde nu se vor găsi resurse umane politice de înalt nivel.

Din aceeaşi postură asumată de viitor preşedinte, liderul PSD a spus că va promulga Legea responsabilităţii financiare, care va interzice Guvernului să facă modificări ale Codului Fiscal „după condiţiile meteorologice”, schimbări care să intre în vigoare abia după şase luni de la adoptare.

Geoană a mai spus că, prin aceeaşi lege, Guvernului îi va fi interzis să opereze rectificări bugetare fără acordul prealabil al Parlamentului. El a expus şi câteva dintre „motoarele” care ar trebui să relanseze dezvoltarea economică: ocuparea întregii pieţe autohtone, o bugetare multianuală a marilor proiecte de infrastructură, identificarea de noi pieţe străine de desfacere, accesarea eficace a fondurilor europene.

 SURSA:Mediafax