Grupul rus Gazprom a fost amendat cu 29 miliarde zloţi (7,61 miliarde de dolari) de către Autoritatea pentru Concurenţă din Polonia (UOKiK), a anunţat miercuri instituţia. Motivul invocat de autoritatea poloneză este faptul că Gazprom a construit gazoductul Nord Stream 2 fără aprobarea UOKiK, transmite Reuters.

Mai mult, UOKiK a impus o amendă de 234 milioane zloţi (60 milioane de dolari) celorlaltor cinci companii implicate în finanţarea proiectului de 11 miliarde de dolari.

„Lansarea Nord Stream 2 va ameninţa continuarea livrărilor de gaze naturale Poloniei. O creştere a preţului produsului este de asemenea foarte probabilă, iar această majorare va fi suportată de consumatorii polonezi”, a transmis Tomasz Chrostny, preşedintele UOKiK. „Finalizarea acestui proiect de investiţii creşte dependenţa economică de gazul natural rusesc, nu doar în cazul Poloniei dar şi al altor state europene”, a mai spus acesta.

Gazprom şi cinci companii energetice din Europa au investit 11 miliarde de euro pentru a duce gazele ruseşti în Germania

Investiţia de 11 miliarde de dolari în gazoductul Nord Stream 2 este finanţată jumătate de Gazprom şi jumătate de cinci companii europene (OMV, Wintershall Dea, Engie, Uniper şi Shell). Nord Stream 2 va permite dublarea capacităţii de transport a Nord Stream 1, până la 110 miliarde de metri cubi pe an, astfel că o cantitate mai mare de gaze naturale ruseşti va ajunge direct în Germania via Marea Baltică, fără a mai trece prin Ucraina.

Polonia susţine că Nord Stream 2 este o ameninţare la adresa securităţii energetice a Europei, avertizând că acest proiect va consolida şi mai mult poziţia dominantă de care se bucură Gazprom pe piaţa gazelor naturale din Europa. SUA au impus şi ele sancţiuni companiilor care amplasează conducte pentru acest proiect.

UOKiK analizează de câţiva ani proiectul Nord Stream 2. În luna august, Autoritatea a amendat Gazprom cu 213 milioane zloţi (57 milioane de dolari) din cauza lipsei de cooperare privind lucrările la proiectul Nord Stream 2, scrie Agerpres.

Chiar dacă cei 1.230 de kilometri ai conductei Nord Stream 2 sunt aproape finalizaţi, proiectul a fost oprit de câteva luni din cauza ameninţărilor cu sancţiunile SUA împotriva companiilor participante.