Asociațiile care aparțin Grupului Internațional de Cluburi P&I, inclusiv Clubul armatorilor și Clubul P&I din Londra, au declarat luni într-o circulară că nu vor oferi acoperire „pentru nicio activitate care implică sau are legătură cu proiectele de construcție Nord Stream 2 sau TurkStream”, transmite Reuters.

Acesta a spus că membrii au fost „puternic îndemnați să evalueze și să atenueze riscurile de a încheia contracte pentru proiectele de construcții Nord Stream 2 sau TurkStream și să exercite diligențele posibile pentru a evita expunerea la sancțiuni sau acțiuni de executare”.

Grupul internațional al cluburilor P&I reprezintă primii 13 asigurători de nave și acoperă aproape 90% din tonajul oceanic mondial. Toate cluburile de asiguratori maritimi au emis circulare similare cu privire la Nord Stream 2 și TurkStream.

Condus de Gazprom din Rusia, proiectul de conductă Nord Stream 2 în valoare de 11 miliarde de dolari care prevede dublarea capacității legăturii existente Nord Stream 1 este finalizat în proporție de peste 90% și este programat să înceapă să funcționeze anul viitor. Administrația președintelui american Donald Trump a încercat să limiteze influența economică a Kremlinului asupra Europei și Turciei și a avertizat investitorii că cele două conducte de gaze naturale ar putea fi sancționate.

Fostul cancelar german Gerhard Schroeder este președintele comitetului acționarilor Nord Stream. Gazprom deține o participație de 51% alături de companiile energetice germane E.ON și Wintershall Dea, Engie din Franța și firma olandeză Gasunie.

Cancelarul german Angela Merkel s-a confruntat cu o serie de cereri în ultimele două săptămâni pentru a opri Nord Stream 2 ca răspuns la otrăvirea suspectată a politicianului rus de opoziție Aleksei Navalnîi.

Kremlinul a declarat că proiectul comercial este benefic atât pentru Rusia, cât și pentru țările europene și că nu ar trebui să fie legat de cazul Navalnîi.