Serghei Lavrov, ministrul Afacerilor Externe din Rusia, spune că implementarea proiectului Nord Stream 2 este „o chestiune de onoare” pentru Germania.

„Cred că a sosit momentul să ne liniștim pe acest subiect. Vedem cum Statele Unite încearcă zilnic să umilească public Uniunea Europeană, în special Germania și cum Statele Unite din gura purtătorilor lor de cuvânt oficial cer Germaniei să recunoască norocul său și nevoia de a-și consolida securitatea energetică, prin care Statele Unite înseamnă abandonarea Nord Stream 2 și trecerea la gazul natural lichefiat american mult mai scump.

Cred – aceasta este opinia mea personală – această problemă a devenit acum o chestiune de onoare pentru Germania, onoare în toate sensurile și în toate dimensiunile”, a subliniat Lavrov, potrivit TASS.

Pe 4 iunie, un proiect de lege pentru extinderea sancțiunilor împotriva proiectului de conductă de gaz Nord Stream 2 a fost prezentat Congresului SUA spre examinare.

Germania a condamnat planurile Washingtonului de a extinde sancțiunile împotriva proiectului.

Implementarea proiectului Nord Stream 2 va continua pe fondul amenințării cu sancțiuni împotriva Rusiei din cauza situației cu Aleksei Navalnîi, dar anumite întârzieri nu sunt excluse, declara recent reprezentantul permanent al Rusiei la Uniunea Europeană, Vladimir Chizhov.

„Cred că va rezista, deși nu exclud anumite întârzieri”, a spus acesta.

Diplomatul a menționat că discuția despre construcția gazoductului Nord Stream 2 nu face parte din agenda comună europeană.

„Faptul că implementarea acestui proiect a continuat a fost în mare parte rezultatul poziției active a guvernului german și a interesului obiectiv al Germaniei de a lăsa acest gaz să curgă”, a adăugat el.

Reprezentantul permanent al Rusiei la UE și-a exprimat îndoielea că posibilele sancțiuni ale UE din cauza incidentului cu Navalnîi ar putea afecta participarea Rusiei la sistemul internațional de soluționare SWIFT.

„Nu cred. În orice caz, dacă există un atac asupra SWIFT, acesta va veni de la Washington și nu de la Bruxelles”, a spus el.