Veste extrem de importantă pentru România. Vin milioanele de euro de la Uniunea Europeană. Acestea urmează să fie investite în agricultură, așa cum a ezvăluit ministrul Agriculturii Adrian Oros.

Gata! UE tocmai a pus banii pe masă

Oros a anunţat că Guvernul României şi premierul Ludovic Orban au acceptat alocarea a 7,25 de miliarde de euro pentru agricultură. „Guvernul României şi premierul au acceptat ca 7,25 de miliarde de euro să fie destinaţi agriculturii, având două proiecte foarte mari.

Un proiect privind infrastructura de gestionare a apei, de 6,5 miliarde de euro, şi un proiect privind o reţea naţională de colectare, depozitare şi distribuţie a produselor româneşti, un proiect care va fi finanţat cu 750 de milioane de euro”, a spus Adrian Oros, conform Agerpres.

Mai mult, Oros a vorbit și despre principalele priorităţi pentru agricultura românească şi programul de guvernare privind Politica agricolă şi de dezvoltare rurală. „Prima prioritate este ferma de familie. Transformarea accelerată a acestor ferme mici, de subzistenţă, aproape 800.000 de ferme, în ferme comerciale, ferme în care o familie să poată trăi decent.

Asta înseamnă că vom sprijini integrarea producţiei, vom face plată redistributivă a subvenţiei, astfel încât subvenţia pe hectar la aceste ferme să fie mai crescută. De asemenea, vom avea pentru aceste ferme destinate instrumente de creditare şi garantare. În opinia noastră, fără ferma de familie va fi greu să mai existe viaţă rurală aşa cum am cunoscut-o şi cunoaştem”, a afirmat Oros.

O altă prioritate o reprezintă consolidarea micului producător şi comercializarea producţiei. „Singura modalitate realistă e de a rezolva asocierea economică şi anume cooperative. În următorul program naţional strategic vom finanţa activitatea cooperativelor.

O altă prioritate este consolidarea mediului asociativ şi pentru acest lucru am făcut primul pas anul acesta, pentru prima dată, pot să participe la Bruxelles la întâlnirile mediului asociativ european şi asociaţii şi reprezentanţi ai asociaţiilor din România.

Apoi, trebuie să corectăm deficitul balanţei comerciale, astfel încât să trecem pe plus şi să încercăm să exportăm materie primă procesată şi să nu mai exportăm doar materie primă purtătoare de subvenţie. Ce vom face aici: vom investi în colectarea, depozitarea, stocarea şi procesarea produselor agro-alimentare. Avem alocaţi 430 de milioane de euro”, a explicat ministrul.

El a adăugat că o altă problemă este dezvoltarea pieţelor locale. „Vrem să încurajăm şi asocierea între fermieri, membri asociativi şi unităţile administrativ-teritoriale. Şi în toate judeţele unde am fost am dat exemplul de la Cluj, conceptul ‘Produs de Cluj’. Consiliile judeţene şi primăriile au obligaţia şi pot să participe la promovarea producătorilor locali”, a menţionat Adrian Oros.