Directorul Gărzii Naţionale de Mediu, Octavian Berceanu, a declarat, vineri, la Ploieşti, că au fost efectuate controale la firma din judeţul Prahova care era destinatarul zecilor de containere cu deşeuri periculoase oprite de autorităţi în portul Constanţa.

“Avem un întreg proces de verificare şi cu alte instituţii ale statului. Lucrăm concomitent şi la port şi la destinatarul deşeurilor astfel încât să destructurăm orice reţea de crimă organizată care s-ar afla în spatele acestor importuri ilegale de deşeuri”, a spus Berceanu, în cadrul unei declaraţii de presă.

Autorităţile au descoperit în ultima perioadă zeci de containere cu deşeuri periculoase care veneau din Germania pentru o firmă din Prahova.

Containere cu deșeuri din Germania, verificate în Portul Agigea

Pe 13 mai, autoritățile au făcut controale de amploare în Portul Agigea, unde s-au găsit mai multe containere cu deșeuri din Germania. Acțiunea a avut loc după ce în ultimele zile, acolo au fost descoperite 50 de containere cu 500 de tone de deșeuri.

Procurorul prezent la acțiune a declarat atunci că se fac verificări de principiu, nefiind vorba despre un dosar de urmărire penală. El a explicat că se verifică dacă în containere sunt deșeuri de plastic sau nu și dacă pot intra legal în țară

“Deșeurile de plastic, ca să fie verzi, trebuie să fie exclusiv plastic tocat și atât. Numai plastic nu este aici. Sunt aparate, deșeuri periculoase, care încalcă regimul de intrare în țară.

Problema e mult mai mult decât vedem noi aici. Trebuie modificată legea care e plină de găuri și permite astfel de fenomene, altminteri devenim groapa de gunoi”, a spus procurorul.

În urmă cu o zi, polițiștii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă, în cooperare cu lucrători din cadrul Gărzii de Mediu Constanţa, ai Biroului Vamal de Frontieră Constanța Sud şi a unor reprezentanţi ai Agenției FRONTEX, au efectuat controlul fizic asupra a 25 containere sosite în Portul Constanța Sud Agigea, încărcate cu deșeuri din Germania.

Acțiunea a avut loc după descoperirea recentă a zece, respectiv alte 15 containere cu deșeuri sosite din Germania, destinararul fiind o firmă din județul Prahova.

De asemenea, în 11 mai, polițiștii de frontieră au identificat alte 25 containere sosite din Germania, pentru aceeași firmă de pe raza judeţului Prahova care efectuează activități de import în România.

Sursă foto: Dreamstime