Noul ministru al Finanțelor, Dan Vîlceanu, economist, a făcut încă o gafă, după ce, în urmă cu câteva zile, nu a știut cât este rata inflației în România. La ultima conferință de presă, Dan Vîlceanu nu a știut cât este salariul minim pe economie în 2021.

Ministrul de Finanțe a fost întrebat de un jurnalist într-o conferință de presă dacă știe cât este salariul minim net. La această întrebare, ministrul a răspuns că este ”în jur de 1600 și ceva”.

În realitate, salariul minim pe economie în 2021 în România, net, este de 1386 de lei pentru cei fără studii / experiență, 1.413 lei pentru absolvenții cu experiență de 1 an și 2.362 lei pentru muncitorii din construcții.

Discuția dintre ministrul de Finanțe și reporter

Reporter: Aveți idee cât este salariul minim în mână?Ministrul de Finanțe Dan Vîlceanu: ”Poftiți?”

Reporter: Salariul minim net, în mână, în România.

Ministrul de Finanțe Dan Vîlceanu: ”Da. Este în jur de 1600 și ceva.”

Reporter: 1386.

Ministrul de Finanțe Dan Vîlceanu: ”E 2380, cred, salariul minim. 2000 … da, 2300 … salariul minim brut. Deci n-are cum să fie 1300, da? Dar, mă rog.”

Reporter: Atâta este.

Ministrul de Finanțe Dan Vîlceanu: ”Ok.”

Potrivit unui document al Ministerului Muncii, salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată – în anul 2021 – este de 2300 de lei.

Totodată, ministrul Finanțelor a afirmat, la preluarea mandatului la MFP că inflaţia nu este la un nivel record şi nici nu e 5%, aceasta fiind o estimare a Băncii Naţionale a României. Însă, potrivit datelor INS publicate în luna august, rata anuală a inflației a urcat la 5%

Miercuri, 18 august, liberalul Dan Vîlceanu a depus jurământul de învestire în funcţia de ministru al Finanţelor, în faţa preşedintelui Klaus Iohannis, în cadrul unei scurte ceremonii la Palatul Cotroceni. Şeful statului nu a făcut nicio declaraţie.

La ceremonie au participat preşedinţii celor două Camere ale Parlamentului, Anca Dragu şi Ludovic Orban, alături de premierul Florin Cîţu.