Fostul secretar de stat în Ministerul de Finanțe, Gabriel Biriș, trage un semnal de alarmă cu  privire la situația bugetară a României, pe fondul crizei provocate de pandemia de coronavirus.

Majorarea pensiilor, fie și cu procentul de 14%, deschide o cutie a Pandorei care va face ca Finanțele țării să fie foarte greu de gestionat, în anii viitori, spune Biriș.

”Costurile se vor tripla”

”Vă mărturisesc, sunt foarte, foarte îngrijorat de ce se întâmplă cu finanțele țării, în plină criză globală…

Guvernul a anunțat că pensiile nu vor crește cu 40%, ci „doar” cu 14%.

Ce înseamnă asta?

– costul suplimentar cu majorarea pensiilor din septembrie scade de la aprox 10,3 miliarde lei (2020, 4 luni) la „doar” 3 mld;
– pentru 2021, acesti 3 mld se vor tripla (asta dacă nu apar alte modificări);
– cei 9 mld lei se vor adăuga la un deficit care oricum va fi uriaș, doar suma asta este aprox 1% dintr-un PIB ce va fi redus semnificativ de criză”, a scris Gabriel Biriș luni pe Facebook.

”O spirală distructivă a creșterilor de costuri”

”Cum va arăta oare bugetul pe 2021, după ce anul acesta vom termina cu un deficit de peste 8% PIB, adică 25% din cheltuieli?

În plus, majorarea pensiilor deschide cutia Pandorei. De ce cresc pensiile și nu cresc salariile profesorilor, este doar o primă temă de discuție, frustrarea dascălilor fiind evident îndreptățită…

Amplificăm spirala distructivă a creșterilor de costuri, dar mai apar și scăderi de venituri (nu numai din cauza crizei, dar și cauzate de măsuri legislative de genul reducerilor de impozite).

Nu văd o proiecție a creșterilor de acum (pensii, salarii) pentru anii ce vor urma. O astfel de proiecție, incluzând creșterile conform actelor normative deja în vigoare (legea pensiilor, legea salariilor bugetarilor) ar ajuta să înțelegem mai bine ce ne așteaptă și dacă putem duce tot ce s-a aprobat în ultimii 3 ani de dezmăț bugetar…”, a arătat el.