Brașovul vrea să interzică fumatul. Sunt vizate și țigările electronice

Primăria Brașov a anunțat o schimbare majoră în politica sa privind fumatul, lansând un proiect care vizează interzicerea acestuia în anumite spații publice cheie din oraș. Conform propunerii, fumatul va fi interzis în parcuri și în toate spațiile închise, inclusiv:

  • la locurile de muncă
  • în mijloacele de transport locale

Această inițiativă are scopul de a proteja sănătatea publică și de a promova un mediu mai curat și mai sănătos pentru toți locuitorii și vizitatorii orașului. Interzicerea va acoperi nu doar țigările clasice, ci și țigările electronice.

Primăria Brașov a lansat proiectul pentru dezbatere publică, invitând comunitatea să-și exprime părerile și să ofere feedback până la data de 8 februarie.

În urma acestei perioade de consultare, se va lua o decizie finală cu privire la implementarea interdicției de fumat în aceste locuri publice.

pachet de țigări
Pachet de țigări / SURSA FOTO: Dreamstime

S-au scumpit țigările

Începând cu data de 16 ianuarie, principalul producător de țigări din România a anunțat o creștere a prețurilor, aducând astfel o majorare medie de 1 leu pe pachet. Acest demers vine în contextul în care și un alt competitor a anunțat recent ajustări ale prețurilor la produsele sale.

Ultima modificare a prețurilor s-a produs în luna iulie a anului trecut, când și atunci s-a înregistrat o creștere de 1 leu pentru un pachet de țigări. British American Tobacco (BAT), unul dintre principalii producători, a confirmat creșterea prețurilor.

Unele dintre cele mai populare mărci de țigări, precum Kent 100, Rothmans Blue sau Lucky Strike, au un preț de 26,5 lei. Pachetul de Pall Mall Blue costă  25,5 lei. Brandurile Dunhill sunt vândute cu 28 de lei, iar Viceroy  costă 25 de lei.

Cu această creștere deja anunțată de BAT, Philip Morris, un alt producător important, a implementat  ajustările de preț. Astfel, un pachet de:

  • Marlboro costă 26,5 lei
  • LM costă 25 de lei
  • Chesterfield are un preț de 22 de lei

Majorarea accizelor a contribuit, de asemenea, la creșterea prețurilor, Tabac Trafic SRL anunțând noi tarife valabile începând cu 1 ianuarie 2024. În urma acestor modificări:

  • un pachet de Panonia costă 19,5 lei
  • Silverado are un preț de 19,3 lei

Conform noilor reglementări ale Codului Fiscal, acciza la mia de țigarete a crescut de la 625,97 lei în 2023 la 672,92 lei în 2024.

Această majorare este în concordanță cu noile prevederi fiscale. Ea se situează peste nivelurile estimate inițial pentru acest an. Comparativ cu prețurile din prima jumătate a anului trecut, noile tarife reprezintă o creștere de 2 lei pe pachet. Prețurile sunt cu 2,5 lei mai mari decât cele de la începutul anului anterior.