BCR intenţionează să deschidă în acest an 70 de sucursale în România, potrivit Financial Times (FT), care notează că bănci importante cu activităţi în Europa Centrală şi de Est estimează că regiunea va începe să iasă din recesiune în 2010 şi au planuri de extindere.

În prezent, BCR deţine 661 de sucursale şi 48 de centre de afaceri. De asemenea, grupulul italian UniCredit intenţionează să înfiinţeze 100 de noi sucursale în Europa Centrală şi de Est (ECE), în timp ce Raiffeisen Internaţional va lansa servicii bancare prin Internet, afirmă publicaţia britanică, citată de Mediafax.

Aceste iniţiative au loc în contextul apariţiei, la sfârşitul lui 2009, a unor semne de accelerare uşoară a activităţilor de creditare în anumite ţări, precum Polonia.

„Anul 2010 va fi unul de tranziţie, în care vor apărea primele semne de redresare”, a declarat Federico Ghizzoni, şeful operaţiunilor din regiunea ECE ale UniCredit. Încrederea este însă fragilă, iar agenţiile de rating au semnalat riscurile viitoare.

Agenţia Fitch a avertizat, în ianuarie, că băncile s-ar putea confrunta cu riscuri precum devalorizarea activelor sau accentuarea presiunilor sociale sau politice, din cauza condiţiilor economice. Compania de cercetare Capital Economics a avertizat la rândul său, recent, că sectorul bancar din regiune nu a depăşit încă toate problemele.

SURSA:
Mediafax