Purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Bistriţa-Năsăud, Angela Sângeorzan, a confirmat luni că în data de 16 august a fost depusă o plângere penală din partea companiei Leoni Wiring Systems Bistriţa, printr-o societate de avocatură, în legătură cu o fraudă de 37 milioane euro. Este exact evenimentul despre care a scris Capital.

În plângere nu sunt precizate persoane suspecte, dar infracţiunile despre care se vorbeşte sunt de constituire a unui grup infracţional, înşelăciune şi fals în înscrisuri private. Cauza a fost declinată către DIICOT Bistriţa-Năsăud, spre competentă soluţionare. 

Ziua în care a fost depusă plângerea la Parchetul bistriţean coincide cu cea în care compania Leoni din Germania a publicat pe site-ul oficial un comunicat de presă, prin care a anunţat că în data de 12 august conducerea s-a sesizat în legătură cu o fraudă comisă în dauna societăţii cu ajutorul unor documente şi identităţi false şi prin folosirea mijloacelor de comunicare electronice. 

Potrivit comunicatului celor de la Leoni, ca urmare a acestei activităţi frauduloase, fonduri ale companiei au fost transferate în conturi din străinătate, paguba fiind estimată la circa 40 milioane de euro, motiv pentru care au fost sesizate organele de cercetare penală. 

Leoni este cel mai mare angajator din judeţul Bistriţa-Năsăud, cu peste 5.000 de angajaţi, forţa de muncă fiind asigurată însă şi din alte judeţe ale ţării.