Grupul Alro, unul dintre cei mai mari producători de aluminiu din Europa, a înregistrat în primul semestru un profit net de 253,66 milioane de lei, în creştere cu 218% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, când rezultatul net al grupului era de 79,708 milioane de lei, conform datelor transmise miercuri Bursei de Valori Bucureşti.

Acest grup este cel mai mare producător de aluminiu din România și este controlat de un miliardar rus și de frații Pavăl, cunoscuți sub numele de frații Dedeman. Aceștia dețin 23% din acțiunile Alro pe care le-au cumpărat cu peste 100 milioane de euro.

„Rezultatul net al Grupului pentru prima jumătate a anului 2020 este un profit de 253.662.000 lei, o valoare mai mare comparativ cu 79.708.000 lei raportată în primul semestru din 2019, în principal datorită recunoaşterii iniţiale în situaţiile financiare a schemei de compensare EU-ETS, precum şi datorită acţiunilor de diminuare a costurilor continuate în primul semestru din 2020 cu şi mai multă precauţie şi într-o manieră şi mai riguroasă”, se menţionează în comunicatul Alro.

Cum a avut profit, în ciuda pandemiei

Diminuarea stocurilor de produse finite şi a materiilor prime principale a îmbunătăţit semnificativ fluxul de numerar.

„Grupul a reuşit să menţină afacerea viabilă şi să compenseze parţial tendinţa descendentă a cotaţiilor LME şi nivelul scăzut al cererii cauzate de pandemia COVID-19, respectându-şi în acelaşi timp obligaţiile faţă de finanţatori”.

Volumul vânzărilor de produse din aluminiu primar ale Grupului a crescut la 65.883 tone în primul semestru al acestui an, de la 65.155 tone în aceeaşi perioadă din 2019 datorită vânzărilor de sârmă mai mari cu 2.600 tone.

Alro rămâne unul dintre primii furnizori pe aceasta piaţă, fiind cel mai mare producător de sârma din aluminiu din Europa.

Scădere a volumului vânzărilor de produse din aluminiu prelucrat

Volumul vânzărilor de produse din aluminiu prelucrat a scăzut la 53.605 tone în primele şase luni, de la 54.853 tone în acelaşi interval din 2019, „în principal din cauza scăderii producţiei de benzi întrucât, din cauza pandemiei COVID-19, cele mai afectate industrii au fost cele auto şi aero.”

Totuşi, producţia de produse extrudate a crescut semnificativ, cu 18,7%, în primul semestru din 2020 faţă de anul precedent, datorită profilelor pentru piaţa panourilor solare.

Vânzările consolidate ale Grupului în prima jumătate a anului 2020 au fost de 1,36 miliarde de lei, mai scăzute cu aproximativ 9,6% faţă de nivelul raportat în perioada similară a anului 2019, respectiv 1,5 miliarde de lei, în principal din cauza condiţiilor nefavorabile ale pieţei şi a crizei provocate de pandemia COVID-19.