Incidentul s-a produs în Juan-les-Pins, pe Coasta de Azur, zonă cunoscută pentru festivalul internaţional de jazz şi numeroasele baruri de noapte. 

Răniţii au fost preluaţi de pompieri, care au refuzat să comunice un bilanţ exact la începutul nopţii. Potrivit postului de radio local France Bleu Azur, panica a fost provocată de explozia unor petarde aruncate dintr-o maşină. Acest post de radio menţionează un bilanţ de 40 de victime, rănite de petardele aruncate dintr-o maşină. Alţi martori au povestit că motorul unei maşini făcea zgomote asemănătoare exploziei de petarde. 

Poliţiştii au început să vizioneze imaginile camerelor de supraveghere pentru a încerca să stabilească cauza incidentului. 

Mişcarea de panică i-a făcut pe clienţii aflaţi la terase să se refugieze în interiorul barurilor. Cotidianul local Nice-Matin a publicat fotografii şi înregistrări video cu scene în care mesele restaurantelor erau răsturnate. Ziarul citează martori care au vorbit despre o mişcare a mulţimii venită dinspre plajă care, din cauza temerii unui atentat, ar fi semănat panica în acest cartier în timpul nopţii. 

Un martor a declarat pentru AFP că "a văzut mulţi oameni fugind" într-o "mişcare a mulţimii, din cauza panicii". "Am văzut terase devastate, scaune răsturnate şi restaurante deschise pentru a primi răniţii", a mai spus acesta. 

La 14 iulie, chiar de ziua naţională, Franţa a fost ţinta unui atentat jihadist, revendicat de gruparea teroristă Stat Islamic, soldat cu 85 de morţi şi peste 400 de răniţi la Nisa, oraş situat nu departe de Juan-les-Pins. AGERPRES