Franţa a pus 11 miliarde de euro (15 miliarde de dolari) la dispoziţia Fondului Monetar Internaţional (FMI), care poate utiliza fondurile „pentru combaterea unor noi crize”, a declarat, azi, ministrul francez al Economiei, Christine Lagarde.

Fondurile reprezintă contribuţia guvernului francez la majorarea resurselor FMI, angajată de liderii G20 la summit-ul din luna aprilie de la Londra.

„Consiliul Executiv al FMI a aprobat, luni, un contract de împrumut prin care Franţa pune la dispoziţia Fondului suma de 11,06 miliarde de euro, pentru a permite instituţiei să joace un rol complet în eforturile de combatere a crizei. Aceste fonduri nu vor fi transferate imediat, ci numai la cererea FMI”, se arată într-un comunicat semnat de Lagarde.

Liderii celor mai mari economii dezvoltate şi emergente ale lumii, grupul G20, s-au angajat, în aprilie, să tripleze resursele financiare ale FMI, majorând fondurile de care dispune instituţia de la 250 miliarde de dolari la 750 miliarde de dolari.

Măsura are ca scop creşterea capacităţii instituţiei de a combate criza. Statele membre ale Uniunii Europene au promis să contribuie, în total, cu 75 miliarde euro la acest efort global.

Bani în plus pentru Africa

Lagarde a mai precizat să Franţa este primul stat membru UE care a primit avizul FMI pentru contribuţia suplimentară. Separat, Lagarde a anunţat că Franţa va oferi Fondului un miliard de dolari pentru finanţarea acordurior de împrumut către ţări sărace, în special din Africa.

SURSA: Mediafax