Liberalii s-au reunit în ședința Biroului Executiv Național, iar aici au fost luate o serie de decizii care vor provoca mare agitație pe scena politică.

Potrivit unor surse politice, PNL va cere convocarea unei sesiuni extraordinare a Parlamentului, iar subiectul principal va fi legea prin care se revine la alegerea primarilor în două tururi de scrutin.

Dărâmarea Guvernului

De asemenea, se va modifica și modul în care sunt aleși președinții de Consilii Județene, anunță Antena 3.

De precizat că schimbarea legislației electorale, pentru a permite alegerea primarilor din două tururi de scrutin, ar putea reprezenta marele test pentru rămânerea în scaune a Guvernului Orban.

PSD a anunțat fără echivoc că va depune moțiune de cenzură în urma unui astfel de demers, iar UDMR și Pro România că vor vota pentru demiterea Guvernului Orban.

Înțelegere secretă

Trebuie făcută mențiunea că UDMR susţine alegerile anticipate, cu o condiţie: Guvernul să nu modifice sistemul electoral pentru alegerile locale, aşadar primarii să fie aleşi în continuare într-un singur tur de scrutin.

În consecință, unele surse politice au dezvăluit faptul că există un plan ca Guvernul să forţeze modificarea sistemului electoral, iar UDMR să se alieze, conjunctural, cu PSD, însă în avantajul PNL, pentru a determina căderea Cabinetului Orban și a face astfel primul pas către alegerile anticipate.

Deciziile au fost deja luate

Acestea nu se vor produce însă imediat, ci abia după ce două nominalizări ale Președintelui Klaus Iohannis vor fi respinse de Parlament.

În context, prim-vicepreşedintele PNL Rareş Bogdan a anunţat deja că ”deciziile sunt luate”, astfel încât să se organizeze alegeri parlamentare anticipate ”cel mai târziu în aprilie“.

Graba liberalilor

În condiţiile în care e nevoie de trei luni pentru organizarea alegerilor, ar însemna ca Guvernul Orban să pice în luna ianuarie, lucru care ar fi fost însă puţin probabil, având în vedere că Parlamentul se află încă în vacanță.

Așa s-ar explica graba cu care PNL dorește să își asume răspunderea pe modificrea legislației electorale și convocarea, în acest sens, a unei sesiuni extraordinare a Parlamentului.