Piaţa auto rusă încă ar putea deveni cea mai mare din Europa iar Ford vrea să fie pregătit când cererea se va redresa, a afirmat Mark Ovenden, şeful Ford Sollers, societatea mixtă înfiinţată în 2011 de producătorul auto american Ford şi grupul rus Sollers.

Vom continua să investim şi ne gândim acum care va fi următoarea noastră serie de investiţii în Rusia. Vedem piaţa auto rusă ca un pariu pe succes pe termen lung, a explicat Ovenden.

Deşi vânzările pe piaţă au scăzut cu 17% în primul trimestru din 2016, Ford a raportat un avans de 93%. În primul trimestru din acest an, au fost vândute în Rusia 319.092 de autoturisme şi vehicule comerciale uşoare, în scădere cu 16,9% faţă de perioada similară din 2015. În schimb, Ford a raportat un avans de 93% în primele trei luni din acest an.

Ford Sollers începe să culeagă roadele, după ce a lansat cinci produse decente anul trecut şi a extins producţia locală, a declarat Ovenden. Compania a început în 2015 producerea noilor automobile Focus, Mondeo, Fiesta, a autoutilitarei Transit van şi a SUV-ului Explorer. Ford produce în Rusia şi SUV-urile Kuga şi EcoSport.

Anul acesta, cererea va scădea probabil cu încă 4,7%, la 1,53 milioane de vehicule, a estimat Joerg Schreiber, preşedintele Association of European Businesses. Declinul economiei şi deprecierea rublei au determinat producătorii auto să-şi reducă producţia, să ofere reduceri sau să scadă preţurile.

Recent, Mark Ovenden a anunţat că ia în considerare majorarea exporturilor deoarece declinul pieţei auto din Rusia va continua cel puţin încă un an.

Deja Ford Sollers exportă în fostele state sovietice dar Ovenden a afirmat că firma ar putea avea ca obiectiv pieţele din Europa de Est şi alte regiuni.

Ford este prezent în Europa de Est cu o fabrică în România dar aici nu sunt produse toate modelele care sunt fabricate în Rusia, printre care Fiesta, Focus, EcoSport şi Transit.

Ford poate produce în Rusia 350.000 de vehicule pe an şi prin urmare are un potenţial de export considerabil.

În Rusia, Ford Sollers are două fabrici, unde sunt produse modelele Kuga, Explorer, S-MAX, Galaxy, Transit, Tourneo Custom, Focus şi Mondeo.

Ford Motor are aproximativ 197.000 de angajaţi şi 67 de fabrici în întreaga lume. Al doilea mare producător auto din SUA, Ford este prezent şi pe piaţa din România.

SURSA: Agerpres