Ford pregătește schimbări majore în interior. Surse anonime au declarat pentru Bloomberg că producătorul american vrea să renunțe la un număr de 8.000 de angajați în următoarele săptămâni.

Decizia vine în condițiile în care Ford vrea să-şi majoreze profitul pentru a finanţa investiţiile în vehicule electrice. Referitor la persoanele vizate de concedieri, sursele citate susțin că disponibilizările vor avea loc la noua divizie Ford Blue, care se ocupă cu producerea vehiculelor alimentate cu motoare cu combustie, precum şi la alte operaţiuni din cadrul companiei.

Pe de altă parte, sursele citate susțin că planul nu a fost încă finalizat şi detaliile încă ar putea fi modificate până se va lua decizia finală, arată Bloomberg.

Trebuie menționat faptul că decizia reprezintă un pas extrem de important în planul pe care directorul general al Ford, Jim Farley, îl are privind reducerea costurilor cu trei miliarde de dolari până în 2026.

Acesta declara anterior că vrea să transforme Ford Blue „într-un motor de numerar şi de profit pentru întreaga întreprindere”.

Amintim faptul că încă din luna martie, producătorul auto american anunța câteva modificări. Mai exact, Ford preciza atunci că diviziile sale de vehicule electrice (EV) şi de motoare cu combustie internă (ICE) vor funcţiona ca entităţi separate.

Planurile Ford privind producția de mașini electrice

Decizia anunțată atunci avea ca scop extinderea producției de vehicule electrice, în încercarea Ford de a ţine pasul cu Tesla Inc.

Tot la acel moment, Ford mai anunța și că are în plan formarea a două afaceri auto „distincte”. Una dintre ele va fi concentrată pe vehiculele electrice, numită Ford Model e, iar cea de a doua se va baza pe motoarele cu combustie internă, Ford Blue.

Acestea se vor alătura diviziei de vehicule comerciale Ford Pro, anunța compania care a mai informat atunci că își dorește ca până în 2026 să majoreze cheltuielile cu vehiculele electrice la 50 de miliarde de dolari, faţă de un nivel de 30 de miliarde de dolari anunţat anterior.

Potrivit Bloomberg, această reducere a numărului de locuri de muncă ar putea începe chiar din această vară. În SUA, unde sunt aşteptate majoritatea concedierilor, Ford are aproximativ 31.000 de angajaţi.

Reacția Ford privind concedierea celor 30.000 de angajați

Contactați de Bloomberg, oficialii Ford nu au comentat subiectul concedierilor. Pe de altă parte, sursele citate au precizat că se concentrează pe restructurarea companiei, pentru a capitaliza creşterea pe segmentul vehiculelor electrice.

Amintim faptul că până acum, în anul în curs, acţiunile Ford au scăzut cu aproximativ 39%, pe fondul temerilor privind efectele inflaţiei asupra industriei auto.

Totodată, în luna iunie, Ford a anunţat că va începe să producă vehicule electrice la uzina sa din Spania, în a doua jumătate a acestui deceniu. Compania avertiza încă de atunci însă că acest lucru va presupune restructurări „semnificative” atât în cazul acestei uzine, cât şi la o altă uzină Ford din Germania.