Cele 14 fonduri obligatorii (Pilonul II) au încasat, azi, suma de 111,31 milioane lei aferentă contribuţiilor angajaţilor la asigurările sociale pentru veniturile din luna februarie, potrivit Casei Naţionale de Pensii şi Alte Drepturi de Asigurări Sociale (CNPAS).

„Suma a fost deja virată în conturile celor 14 administratori prezenţi pe Pilonul II şi este de 111,31 milioane de lei. Mai multe date privind contribuţiile angajaţilor vor fi publicate pe pagina web a instituţiei”, a declarat agenţiei Mediafax preşedintele CNPAS, Doina Pârcălabu.

Primele viramente către Pilonul II au fost realizate în luna mai 2008.

Potrivit legislaţiei, 2% din contribuţia totală de 9,5% din venitul brut pentru asigurările sociale pe care o plăteşte fiecare angajat va ajunge, în primul an de activitate, respectiv în 2008, în administrare privată. În termen de opt ani, procentul va creşte la 6%.

În acest an, contribuţia trebuia să fie majorată cu 0,5 puncte procentuale, la 2,5%, dar legea bugetului asigurărilor sociale aferentă anului 2009 nu a inclus şi suma necesară acestei creşteri. Practic, contribuţia la Pilonul II se va calcula prin aplicarea cotei procentuale din 2008.

Pe Pilonul II activează 14 societăţi, care administrează câte un fond de profil.  La finele lunii martie, activele fondurilor pe Pilonul II au atins 1,202 miliarde de lei.

SURSA: Mediafax